Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världen behöver barnmorskor nu mer än någonsin

Nyheter • Publicerad 4 maj 2013
Foto: ERIK DE CASTRO

Internationella Barnmorskedagen 5 maj.

Redan år 1686 utfärdades en förordning att Stockholms barnmorskor skulle genomgå utbildning.

Annons

Svenska Barnmorskeförbundet bildades 1886 som den första kvinnliga yrkesorganisationen i Sverige. Yrket har en lång historia och det är med stolthet som dagens barnmorskor för traditionen som välutbildade och engagerade yrkesutövare vidare.

Varje år 5 maj firas Internationella barnmorskedagen tillsammans med barnmorskor över hela världen, i år under parollen "The World Needs Midwives Now More than Ever", "Världen Behöver Barnmorskor Nu Mer än Någonsin"!

Globalt sett saknas idag ca 350 000 barnmorskor, vilket gör FN:s milleniemål angående minskad mödradödlighet mycket svårt att uppnå.

Målet innebär att dödligheten för nyblivna mödrar ska minska med tre fjärdedelar mellan 1990 och 2015, till 2015 ska alla ha tillträde till reproduktiv hälsovård samt att andelen förlossningar där utbildad personal medverkar ska öka.

Idag dör 350000 kvinnor årligen av komplikationer i samband med graviditet och förlossningar världen över. Komplikationer som kan förebyggas om kompetenta barnmorskor vårdar kvinnor före, under och efter deras förlossningar.

Mer än en tredjedel av världens kvinnor föder utan professionell hjälp.

Även i Sverige har vi på senare tid sett betydelsen av barnmorskor och vårt sätt att ta ansvar för vården av kvinnor då förlossningsvården diskuterats flitigt i media.

Engagemanget, både hos oss själva och hos allmänheten, märks tydligast i förlossningsvården. Kravet att en födande kvinna ska ha en barnmorska ständigt vid sin sida är centralt för att undvika komplikationer och ge kvinnan och hennes partner en så bra upplevelse av sin förlossning som det är möjligt.

Barnmorskans roll i samhället och vården är dock betydligt större än så. Vi följer kvinnor, deras partners och familj genom hela livet.

* Vi arbetar på Kvinnohälsomottagningar med vård av gravida, föräldrautbildning, preventivmedelsrådgivning och cellprovstagning.

Annons

* Vi har kunskap om och ansvar för vården av den nyförlösta kvinnan och det nyfödda barnet, på BB och första tiden hemma.

* Vi arbetar på ungdomsmottagningar där ungdomar får stöd och hjälp på sin väg in i vuxenvärlden.

* Vi vårdar kvinnor som genomgår abort.

* Vi ger råd och har egna mottagningar på gynekologmottagningar.

* Vi vårdar kvinnor på gynekologiska vårdavdelningar.

Listan kan göras längre och barnmorskans kunskapsområde är brett. Det finns dock en stor potential hos oss att utnyttja bättre!

Idag ser vi att barnmorskans kunskap och kompetens inte alltid tas tillvara. Vi, som många andra yrkesgrupper inom vård och omsorg, sysslar med arbetsuppgifter som stjäl tid från de vi är till för; kvinnor genom hela deras livscykel.

Låt oss blomma och ta den plats vi förtjänar! Se till att tillräckliga resurser finns för oss, så det blir möjligt att alltid arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Så får vi tillsammans, barnmorskor och alla andra i teamet runt våra kvinnor, möjlighet att skapa en vård i världsklass, för alla kvinnor, alltid!

Siv Carlsson

Ordförande, Blekinge Barnmorskeförening

Annons

Gunilla Månsson

Ordförande, Vårdförbundet avd. Blekinge

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons