Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vi kan inte spara mer nu ...

Nyheter • Publicerad 11 maj 2013

I Karlskrona går äldreförvaltningen mer än 10 miljoner back, skolorna går back, handikappomsorgen går back och socialförvaltningen har backat ner i en ravin av minus ...

Med andra ord går välfärden åt skogen.

Annons

När man sedan läser och hör vad den styrande politiken har för lösningar, blir man mörkrädd.

För barn och ungdomar vill de nu göra ÄNNU större barngrupper och skolklasser än de redan skapat. Detta trots att massor av forskning och statistik visar att mindre barngrupper är positivt för både inlärning, trygghet och harmoni.

Det ÄR viktigt att ALLA barn blir sedda.

På en förskola nära mig, hade man då mina barn var små, fyra avdelningar. Men idag jobbar man inte på någon av avdelningarna, idag jobbar man gränsöverskridande.

Men eftersom politiken bestämt att man ska räkna hela och halva (!!) barn, har man, i antalet barn räknat, lyckats trycka in nästan en hel avdelning till. Ytan är densamma, antalet vuxna är detsamma, men antalet barn har ökat.

På äldreförvaltningen, där jag arbetar, där ska vi också spara! På vad, kan man verkligen undra. Jo, vi ska nolla, det vill säga inte sätta in personal som kan undvaras. Vadå undvaras??

Med den personaltäthet vi har idag kan INGEN undvaras. Inte utan att det sker på bekostnad av någon annan eller något annat. Vare sig det är våra gamlas personliga och egna tid, utevistelser, städ eller personalens ryggar - så får alltid någon betala för besparingen.

Personalen har dessutom specifika ansvarsområden kopplat till sin tjänst, till exempel beställningar, bemanning, statistik och så vidare. Och som tar tid. Tid från det som är uppdraget. Att ge våra äldre, de som byggt landet, ett värdigt åldrande.

Om inte Karlskrona kommun haft den lojala personal man har, och som sliter ute i verkligheten, hade alla dessa förvaltningar, som lider av ständigt för små ekonomiska ramar, för länge sedan haft betydligt större bekymmer.

Om personalen jobbat efter stämpelklocka, tagit sina raster, gått hem när arbetstiden är slut, ja då hade vi fått sänka ambitionerna i hela kommunen.

Annons

Nu tror inte jag att lojaliteten är till arbetsgivaren. Det har åtstramningspiskorna slagit ur personalen för länge sedan. Nej, lojaliteten är till barnen, föräldrarna, brukarna och vårdtagarna. Men ska det nu sparas ytterligare, har den styrande femklövern snart piskat ur orken till det också.

Läste i en insändare idag, från Annika Engblom (M), att vi lågavlönade har fått mer i plånboken sedan de införde jobbskatteavdraget. Må vara hänt, på min lön gör det 1300 kronor i månaden, på hennes mer än 4000 kronor.

Men om både hon och jag avstått från de slantarna, och betalt skatten till allas vår välfärd, hade vi i mina ögon fått betydligt mer valuta för pengarna. I förskolan, skolan, omsorgen ...

Vi KAN inte spara mer nu! Politiken MÅSTE ge resurser och ramar som håller för en välfärd i hela Karlskrona!

Lisbeth Bengtsson (S)

Undersköterska, Karlskrona

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons