unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bevara unika bokskogen

Sölvesborg är vida känt för den fina hundraåriga bokskogen och det är unikt att vi har så fina tätortsnära skogar. Det är inte så många städer som har 15 minuters promenad från centrum till riktig skog och här finns en skog som är till gagn för oss som bor här och för de som besöker kommunen.
Framtiden för den tätortsnära bokskogen i Vitahall avgörs på måndag.
Framtiden för den tätortsnära bokskogen i Vitahall avgörs på måndag.
Foto: Jörgen Klinthage
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns mycket bra och seriös forskning som visar på vilken betydelse naturen har för vårt välbefinnande och hälsa – både fysiskt och psykiskt. Det gäller också behandling för tillfrisknande. I dessa tider när vi rekommenderas att umgås utomhus på armlängds avstånd så är den tätortsnära skogen ovärderlig. Den är tillgänglig för alla och den är flack som gör att det är lätt att promenera för gammal som ung.

Vitahallskogen är en frekvent använd plats för föreningsverksamheten, speciellt Sölvesborgs brukshundsklubb och Sölvesborgs ridklubb. Dessa båda föreningar med stor ungdomsverksamhet blir nu alltmer inklämda mellan bostadsområdena och verksamhetsområdena. Den används även av verksamheter inom skola och förskola. Att det är bra att barn och unga tidigt får en kontakt och en relation till naturen och till skogen finns det klara belägg för.

Vi ser nu runt om i landet och i världen att skogen och naturen får krypa tillbaka när vi människor bygger och tar över. Vi behöver natur i vår närhet och i många städer i världen idag finns det planer som ökar det gröna i staden. Vi vill att Sölvesborg ska vara en grön stad och vill se att vi bygger nya bostäder med hänsyn till bevarandet av det gröna i vår närhet. Att fortsätta stympa den gamla bokskogen medför att det helt tar bort intrycket av Sölvesborgs signum - den gröna staden med bokskogen som naturvärde och rekreationsområde.

Vi ser flera skäl till att bevara Vitahallskogen:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

För barnens skull – ingen lekplats kan mäta sig med en riktig skog, som ändå är så nära att ingen kan gå vilse. En trygg plats att låta barnen få utlopp för sitt rörelsebehov. Det är ju väl dokumenterat att barnen behöver röra sig mer och att det då gärna får ske i en naturlig miljö. Att då ta bort en tätortsnära skog är ett svek mot barnen.

För kulturvärdet – här går den historiska vägen Via Regia till Sölvesborg. Att bara spara delar mellan ny bebyggelse ger inte samma kulturvärde som att ha den kvar som den är idag. Träden som står här är rester av den skog som en gång ramade in en medeltida stad som växte fram.

Naturvärden – Vitahallskogen är början på en av Europas största sammanhängande bokskogar och som gjort Sölvesborg känt och skogen är ju ett av våra viktigaste varumärken. De hundraåriga träden är i sig ett naturvärde som borde vara tillräckligt för att stoppa planerna. Det vi ser i Vitahallskogen idag går aldrig att återskapa. Här finns också signalarter som vittnar om att det troligen också finns rödlistade arter som behöver skyddas.

Vi vet att Vitahallskogen behövs både för den tätortsnära naturupplevelsen och för att öka välbefinnandet. Låt denna gamla bokskog vi har vara kvar till kommande generationer.

Johanna Beijer

Oppositionsråd och gruppledare (S)

Ulf Svensson

Gruppledare (C)

Lars Lamberg

Gruppledare (L)

Willy Söderdahl

Gruppledare (V)