Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekinge behöver kontanter

Staten behöver ta ansvar för kontanthanteringen i Blekinge och övriga landet. Detta mot bakgrund av en rapport som kom nyligen där Länsstyrelsen i Blekinge beskriver tillgången till betaltjänster i länet.
Publicerad 17 mars 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi svenskar har de senaste åren ändrat beteende när det gäller hur vi gör när vi betalar. Trenden är att digitala betaltjänster ökar och att kontanterna minskar. Exempel på digitala betalsätt är kort, internetbanker och mobilappar.

Digitaliseringen har bland annat inneburit att många bankkontor har slutat med kontanter, att allt fler butiker inte längre tar emot kontanter och att uttagsautomater har lagts ner. Det finns många fördelar med omställningen till digitala betaltjänster, men den är inte problemfri.

Annons

Det finns bland annat utmaningar när det gäller samhällets sårbarhet och den personliga integriteten. Men den största utmaningen handlar om tillgänglighet. Digitaliseringen innebär nämligen att vissa användare som är beroende av kontanter kan få problem att genomföra sina betalningar.

Särskilt småföretag, föreningar, socioekonomiskt utsatta, äldre och funktionsvarierade har ofta behov av att kunna använda kontanter. Utmaningarna när det gäller tillgänglighet är extra stora på glesbygden, där det ofta är långt till närmsta kontanthanteringsställe.

I vissa glesbygdsområden är det också bristande nättäckning vilket innebär att digitala betaltjänster inte alltid fungerar. I rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2017” konstaterar Länsstyrelsen i Blekinge att det finns personer, föreningar och företag som upplever svårigheter med att utföra sina betalningar.

Mellan 2011 och 2017 har antalet serviceställen som tillhandahåller kontanter minskat, från 82 till 56. Så länge det finns behov av kontanter kommer vi att göra vad vi kan för att de ska vara tillgängliga.

Samtidigt behöver också någon nationell statlig aktör ta ansvar för att det finns en fungerande kontanthantering i Blekinge och övriga landet. Staten ger i dag visst stöd via länsstyrelserna, men det handlar mer om punktinsatser än om ett helhetsgrepp.

Vi vill därför uppmana riksdagsledamöter och lokalpolitiker från Blekinge att verka för att staten tar nationellt ansvar för kontanthanteringen och dess finansiering.

Nina Wenning, Bankomat AB

Annons
Annons
Annons
Annons