Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

BMA-dagen extra viktig i år

Biomedicinsk analytiker-dagen 15 april 2020. Varje år försöker vi uppmärksamma Biomedicinsk analytikerdagen men i år känns det extra viktigt.
Publicerad 14 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu när hela samhället har stannat av på grund av pandemin med coronavirus så jobbar biomedicinska analytiker för fullt med att analysera olika typer av prover som kommer till laboratorium.

De flesta diagnoser ställs baserade på provsvaren som en legitimerad biomedicinsk analytiker har analyserat. Vi har en viktig roll i vårdkedjan och därför är det viktigt att vi inte glöms bort.

Annons

Som legitimerade biomedicinska analytiker kan du jobba inom sjukvården, läkemedelsbranschen, veterinärmedicin, forskning, livsmedelsproduktion och med mera!

För att bli legitimerad biomedicinsk analytiker läser du tre år på högskolan (180 hp). Därefter finns det finns möjlighet att ta magister-, master-, licentiat- och doktorsexamen.

Som biomedicinsk analytiker kan du jobba med många olika inriktningar - klinisk kemi, klinisk transfusionsmedicin (blodcentral), klinisk mikrobiologi, klinisk patologi/cytologi, klinisk fysiologi.

Det råder idag brist på detta yrke och det ser ut att fortsätta närmsta åren. I dag uppmärksammar vi yrket extra mycket och det gör covid-19 tyvärr också.

Förtroendevalda biomedicinska analytiker

Vårdförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons