Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags att prata om pandemier och industriell djurhållning

Coronapandemin är bara en av många smittspridningar som har sitt ursprung i vår köttkonsumtion. Just den här gången spreds smittan via en djurmarknad i Kina men nästa gång kan det lika gärna ske här i Sverige. För det är inte en fråga om “om” utan om “när” det händer igen.
Publicerad 15 april 2020 • Uppdaterad 5 maj 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Storskalig djurindustri, ständig risk för sjukdomsspridning.
Storskalig djurindustri, ständig risk för sjukdomsspridning.Foto: Stefan Lindblom / TT

I den storskaliga djurindustrin som idag finns världen över lever djuren tätt ihop, i trängsel och med en ständig risk för sjukdomsspridning. Det här är en industri som Djurens Rätt arbetar mot av många skäl. Storskalig djurhållning har allvarliga djurskyddsliga brister och effektiviteten värderas hela tiden högre än djurens välbefinnande. Men kanske är det först nu när även människors liv står på spel som vi kan få ett större gensvar? För den här storskaliga livsmedelsindustrin utgör också en grogrund för pandemier som coronapandemin.

Många röster har den senaste tiden höjts för att vi måste stoppa Kinas köttmarknader. Det är absolut ett steg vi behöver ta men det räcker inte. Vi måste arbeta med själva roten till problemet och det som kan göra skillnad långsiktigt. För att tala klarspråk så innebär det att vi inte kan fortsätta med den typ av djurhållning som vi har idag, varken i Sverige, eller övriga världen.

Annons

Här på hemmaplan är kycklingindustrin den i särklass värsta ur både djurskyddslig synpunkt och när det kommer till smittorisker. Omkring 99 miljoner kycklingar dödas i Sverige varje år och genomsnittet på antalet kycklingar per gård ligger på över 100 000 stycken. Just här i Blekinge, såväl som Skåne finns faktiskt en stor del av Sveriges djuruppfödning.

Coronaviruset är inte det första i sitt slag. AIDS, SARS, MERS, svininfluensan, fågelinfluensan och ebola är alla så kallade zoonoser – sjukdomar som smittat från djur till människor.

Det positiva i allt det här är att det finns alternativ till dagens stora djurindustrier. En växtbaserad kost kräver ingen antibiotikaanvändning för att produceras och är dessutom ett mer yteffektivt sätt att producera livsmedel.

Vi måste våga ta ett grepp om själva orsakerna till pandemier och inte bara lösa symptomen i efterhand och då är en omställning till en vegetarisk kost en av huvudnycklarna. De djurvänliga valen är också människovänliga val.

Camilla Bergvall

Förbundsordförande för Djurens Rätt

Ami Niglöv

Ordförande för Djurens Rätt Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons