Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags att slopa buräggen

Omkring 750 000 hönor sitter fortfarande i burar i Sverige. Om företag säger nej till burägg kan vi få bort denna typ av djurhållning. Men Sveriges största livsmedelskedja ICA har fortfarande inte antagit någon buräggsfri policy.
Publicerad 6 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hönor kan uppnå en ålder på 5-10 år, men i äggindustrin får de bara bli ca 1,5 år gamla. Burhönor spenderar denna tiden på ett gallergolv och kan inte ens sträcka ut vingarna ordentligt på den trånga ytan.

ICA Sverige har beslutat att inte längre ha några burägg i sitt centrallager, som butikerna kan beställa ifrån, vilket är ett bra steg på vägen. Men det som spelar roll är att de lokala butikerna fortfarande kan köpa in burägg av andra leverantörer. Därmed stödjer ICA fortfarande buräggsindustrin.

Annons

De andra stora livsmedelskedjorna, det vill säga Coop, Lidl, City Gross, Willys och Hemköp har tagit bort buräggen från alla sina butikshyllor. Det är hög tid att ICA gör detsamma, det minsta vi kan göra för djuren är att låta dem slippa burarna. Som konsumenter kan vi ställa krav och påverka.

Men även i produktionen av ekologiska och frigåendemärkta ägg hålls djuren under onaturliga förhållanden, och 15 000 tuppkycklingar dödas varje dag direkt efter kläckningen, bara i Sverige. Det bästa du kan göra för djuren är att välja vego. På Djurens Rätts hemsida hittar du veganska recept och tips på hur du kan fira en djurvänlig påsk!

Djurens Rätt

Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons