Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Är arbetsmarknaden verkligen stark?

Arbetsmarknaden är stark, säger Arbetsförmedlingen i sin månatliga rapport. ”Arbetsmarknaden går bra och det finns rekordmånga lediga jobb”. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterar på twitter, uppenbart nöjd, att ”framtiden på svensk arbetsmarknad är ljus”.
Arbetsmarknaden • Publicerad 2 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna nöjer sig med att den korta arbetslösheten sjunker. Facken ligger lågt. Oppositionen fokuserar på annat. Vem tänker på långtidsarbetslösheten?
Socialdemokraterna nöjer sig med att den korta arbetslösheten sjunker. Facken ligger lågt. Oppositionen fokuserar på annat. Vem tänker på långtidsarbetslösheten?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Obalanserad är ett bättre uttryck för läget på arbetsmarknaden, anser jag. I Blekinge fanns drygt 4300 lediga jobb vid mars månads utgång.

Det kan verka positivt men är egentligen inget att glädjas åt. Jobb som inte tillsätts innebär att företag inte kan producera. Välfärden kan inte uppfylla sina åtaganden. Skatteintäkterna blir lägre än de hade behövt vara, liksom den ekonomiska tillväxten.

Annons

Avgörande för om lediga jobb är ett problem eller inte, är hur snabbt jobben tillsätts. Många lediga jobb som tillsätts snabbt är tecken på en stark och dynamisk arbetsmarknad. Många lediga jobb som tar lång tid att tillsätta är ett stort problem. Arbetsförmedlingen redovisar inte några uppgifter om hur det här utvecklas.

Samtidigt fanns i mars drygt 3000 personer i länet som varit arbetslösa i mer än ett år. Det är ungefär 100 färre än i februari. Utvecklingen kan tyckas gå åt rätt håll. Men var tog dessa tidigare långtidsarbetslösa vägen? Om de tog något av de många lediga jobben eller gick till utbildning är det toppenbra. Började de en arbetsmarknadspolitisk åtgärd kan det vara okej om det leder till något. Slutade de söka jobb och därmed gick ur arbetskraften är det ett mycket stort problem. Det är i så fall inte ett tecken på en stark arbetsmarknad. Arbetsförmedlingen ger inte heller här någon uppgift.

Att ta människor ur långtidsarbetslöshet innebär en dubbel vinst. I stället för att vara en ekonomisk belastning för samhället, försörjer man sig själv och bidrar till andras försörjning genom att betala skatt. Den korta arbetslösheten är inte ett stort problem. Jobb försvinner när företag slås ut eller rationaliserar som en effekt av en dynamisk arbetsmarknad. Det är i grunden positivt om de människor som förlorar jobbet får ett nytt jobb inom rimlig tid.

”Jag tycker det är tragiskt att arbetsmarknadsfrågan, särskilt långtidsarbetslösheten, ligger så lågt på den politiska agendan.”
Mats Essemyr. Fil Dr

Obalans mellan lediga jobb och långtidsarbetslösa kännetecknar arbetsmarknaden. Så mycket finns att vinna på alla plan genom att åtgärda obalansen.

Jag tycker det är tragiskt att arbetsmarknadsfrågan, särskilt långtidsarbetslösheten, ligger så lågt på den politiska agendan. Den finns inte bland de tre prioriterade frågor som (s) driver. Man nöjer sig med att den korta arbetslösheten sjunker. Facken ligger lågt. Oppositionen fokuserar på annat.

Mats Essemyr, Fil.Dr. och tidigare utredare på TCO

Annons
Annons
Annons
Annons