Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Arbetsmarknadsministerns svettiga höst

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har åtskilligt att tampas med när det gäller a-kassan. Det är många processer på gång och konfliktytorna är flera.
Publicerad 1 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan se fram emot en svettig höst.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan se fram emot en svettig höst.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiet presenterade sina budgetkrav förra veckan. Ett av kraven är att nuvarande ordning, där ersättningen till arbetslösa minskar i takt med tiden i arbetslöshet, ska avskaffas. Helt säkert vet (V) att Januariöverenskommelsens punkt 19 säger att avtrappningen i a-kassan ska bli starkare, dvs att arbetslösa ska få lägre ersättning tidigare i arbetslöshetsperioden jämfört med idag. Det finns till och med ett utredningsförslag liggande.

Får (V) igenom sitt krav så ryker ytterligare en av de liberala reformer som inte minst Centern krävde för att gå med i Januariöverenskommelsen. Vad säger Annie Lööf om det?

”Får (V) igenom sitt krav så ryker ytterligare en av de liberala reformer som inte minst Centern krävde för att gå med i Januariöverenskommelsen. Vad säger Annie Lööf om det?”
Mats Essemyr
Annons

Inkomstvillkor istället för arbetsvillkor för att kvala in i a-kassan vore en stor förändring. Det är ett av huvudförslagen i den utredning som lades fram i juni 2020. Inkomstvillkor finns likaledes med i punkt 19 i Januariöverenskommelsen. Det stöds av TCO och Saco, men inte av LO som ser rättviseproblem. LO och (V) vill istället permanenta det tillfälliga mer generösa arbetsvillkoret. Hur ska Eva Nordmark balansera mellan dessa skilda uppfattningar?

Som om ovan inte vore nog, ligger även frågan om kollektivavtalad a-kassa i arbetsmarknadsministerns knä. Direktiv till en stor utredning har nu kommit. Det är inga smärre justeringar av a-kassan som ska utredas. I stort sett varje grundläggande princip måste nagelfaras.

Kollektivavtalad a-kassa är en utlöpare av LAS-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, Privattjänstemannakartellen och några LO-förbund. Bakgrunden är att staten under lång tid tagit ut åtskilligt fler miljarder i arbetsgivaravgift än vad som behövts. Pengarna har gått rakt in i statsbudgeten, vilket har fått arbetsgivarna att lacka ur. Parterna är överens om att ta kontrollen över a-kassan och dess finansiering genom kollektivavtal. Haken är att regeringen då måste släppa ifrån sig minst 10-20 miljarder per år, som parterna istället får förfoga över. Det gäller de pengar som används för att betala ut a-kassa samt själva överfinansieringen.

Med sin bakgrund i facket kan vi räkna med att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker att kollektivavtalad a-kassa är en god idé. Men vad säger finansminister Magdalena Andersson? Hon lär inte släppa ifrån sig miljarderna frivilligt. Här är det upplagt för dragkamp i regeringen.

Eva Nordmarks fokus ligger kortsiktigt på den ökande långtidsarbetslösheten. Den politiska oppositionen kräver henne på svar. Men hon kan i längden inte ducka för a-kassefrågorna. De måste få en lösning.

Mats Essemyr, A-kasseexpert, tidigare utredare på TCO

Annons
Annons
Annons
Annons