Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Att äga sin kropp

Att som gravid kvinna ha rätt att bestämma om du vill vara gravid eller göra abort, utan övertalning åt det ena eller det andra hållet av vården, ses som självklart i Sverige.
Publicerad 17 juli 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gravida bör få bestämma hur de ska föda.
Gravida bör få bestämma hur de ska föda.Foto: Daniel Svensson

Men för att få bestämma över sin egen kropp och val av förlossningsmetod, måste vården övertalas.

Som gravid utsätts du för flera månaders fajt och psykisk press för att få igenom din vilja om förlossningsmetod, i alla fall om du önskar föda med planerat kejsarsnitt, och då är det inte ens säkert att du får det beviljat. Beslutet tas av enskild läkare utifrån hens åsikter och inställning – eller kanske till och med humör.

Annons

På vilket sätt är det rimligt att en helt främmande person har rätten att bestämma över kvinnans kropp? Kanske är det så enkelt att detta är ytterligare en bit av det patriarkala pusslet som ännu styr stora delar av det svenska, jämställda samhället.

Man vet att rökning, alkohol och en del livsmedel är skadliga under graviditeten, men också att det är viktigt att kvinnan mår bra psykiskt. Att må psykiskt dåligt, vara stressad och orolig är aldrig hälsosamt och som gravid är det heller inte hälsosamt för barnet. Ändå kommer kvinnans välmående alltför ofta i sista hand.

Vården rekommenderar att den gravida omges av lugn, ro, vila och trygghet. Hur påfrestande är då inte påslaget att behöva vänta till graviditetens slutskede med att få veta om man ges rätt till att föda så som man vill?

”Vården rekommenderar att den gravida omges av lugn, ro, vila och trygghet. Hur påfrestande är då inte påslaget att behöva vänta till graviditetens slutskede med att få veta om man ges rätt till att föda så som man vill?”
Cassandra Solback

I krissituationer är det kvinnor och barn först – när det kommer till mänskliga rättigheter är männen först och kvinnor sist.

Kvinnan är underordnad mannen i samhället – det är inte en åsikt, det är verkligheten! Självklart skulle mannen värdesättas lika högt om han födde barn.

Socialstyrelsens föreskrifter tar upp vikten av att lyssna på kvinnans önskan under en graviditet och förlossning. Läkarförbundets etiska regler tar upp saker som att utgå ifrån samtycke under behandling, att respektera patientens vilja och behandla henne med empati, omsorg och respekt. De får inte inkräkta på patientens rätt att bestämma över sig själv. Ändå går man emot detta när det kommer till vård som specifikt rör kvinnor.

"Det finns inget empiriskt stöd för en optimal andel kejsarsnitt. Det som spelar roll är att alla kvinnor som behöver kejsarsnitt får det” WHO, BBC News 2010

Sverige benämns ofta av politiker som ett modernt och jämställt land – men när det kommer till val av förlossningsmetod ligger både rikare och fattigare länder före! I till exempel både Tyskland och Iran bestämmer kvinnan själv, medan Sverige fokuserar på en lägre andel planerade kejsarsnitt.

WHO:s andelsrekommendation för kejsarsnitt drogs tillbaka 2010. Sedan dess är fokuset att eftersträva så lyckade förlossningar som möjligt – både för föderskan och barnet. Det ska ske genom att ta hänsyn till befintlig medicinsk forskning och kvinnans önskemål.

Vore det inte på sin plats att man som kvinna i Sverige 2021 är i fokus som gravid och bestämmer över sig själv och sin egen kropp – precis som mannen skulle vara och göra om han var den som födde barn.

Cassandra Solback

Annons
Annons
Annons
Annons