Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Blekinge kan bättre

Fler insatser för att korta vårdköerna. Konkreta åtgärder mot arbetsmiljöproblemen. Fria kulturresor för barn, gratis sommarlovskort och Seniorkort. Det är några direktiv som vi socialdemokrater vill ge Region Blekinges politiska nämnder inför arbetet med budgeten för nästa år. Och på Regionfullmäktige i morgon onsdag är det dags för beslut.
Region Blekinge • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christina Mattisson, socialdemokratiskt oppositionsråd, Region Blekinge
Christina Mattisson, socialdemokratiskt oppositionsråd, Region BlekingeFoto: John Fellbo

Alldeles för många har väntat för länge på vård. Blekinge uppfyller inte vårdgarantin för första besök, operation och behandling. Till exempel klarar inte Blekinge de nationella kraven på ledtider i cancervården. Trots att tiden mellan upptäckt till diagnos och behandling kan vara livsavgörande. Det är också ett stort misslyckande att BUP inte kan ge alla som behöver ett första besök inom 30 dagar. Idag väntar dessutom hundratals barn och unga i ytterligare en kö, för att få den särskilda utredning dom behöver.

Rapporter om en arbetsmiljö under all kritik och medarbetare som slutar eller går ner i tid visar tydligt att allianspartierna med Moderaterna i spetsen inte tagit arbetsmiljöarbetet på allvar. Ojämlika möjligheter till kompetensutveckling och dyra lösningar med hyrpersonal gör inte heller Region Blekinge till en attraktiv arbetsgivare.

Annons

Men utan personal, stannar vården. Så för att kunna korta köerna måste Region Blekinge också vidta konkreta åtgärder för en bättre arbetsmiljö. Vårt krav på bemanningspool är ett av flera direktiv till den politiskt ansvariga sjukvårdsnämnden. Det långsiktiga systematiska arbetsmiljöarbetet kräver ytterligare insatser.

Region Blekinge behöver också göra mer för folkhälsan. Våra direktiv till Trafiknämnden om gratis sommarlovskort på buss och tåg för skolungdomar och att planera för ett Seniorkort, är viktiga steg framåt. Likaså våra direktiv till Kultur- och bildningsnämnden att ”sätta Blekinge i rörelse” och planera för gratis kultur- och kunskapsresor för förskolor och skolklasser till musik- och teaterupplevelser eller andra besöksmål i länet, som exempelvis Kreativum.

Under snart fyra år med ett moderatlett styre i Region Blekinge har alldeles för mycket inom både sjukvård, regional utveckling och i klimatarbetet tappat tempo. Trots historiskt stora statsbidrag från S-regeringen och ersättningar för att möta pandemin.

”Under snart fyra år med ett moderatlett styre i Region Blekinge har alldeles för mycket inom både sjukvård, regional utveckling och i klimatarbetet tappat tempo. Trots historiskt stora statsbidrag från S-regeringen och ersättningar för att möta pandemin.”
Christina Mattisson, socialdemokraterna

Vi vet att pandemin kommer att fortsätta påverka sjukvården. Det förödande kriget i Ukraina påverkar både världsekonomin och Blekinges ekonomiska förutsättningar. Därtill har Blekinge en mycket oroande negativ befolkningsutveckling.

I vårt förslag till planeringsdirektiv inför arbetet med nästa års budget finns tydliga ambitioner och direktiv för såväl sjukvården som andra regionala utvecklingsfrågor. Vårt förslag kommer idag att ställas mot den styrande alliansens förslag, som är kliniskt rent från politiska ambitioner. Det är inte att ta ansvar för vare sig sjukvårdens behov, och personalens arbetsmiljö eller Blekinges utmaningar som län.

Vårt Blekinge kan bättre.

Christina Mattisson, Oppositionsråd socialdemokraterna och gruppledare, Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons