Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: De allra mest utsatta

”De allra mest utsatta i vårt samhälle” är en fras som lite då och då lyfts av politiker och debattörer. Ett viktigt begrepp, eftersom det berör personer som drabbas allra mest om samhällsinsatser sviktar – men vilka menar man?
Publicerad 30 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns en risk att de mest utsatta inte hörs när andra är mer högljudda.
Det finns en risk att de mest utsatta inte hörs när andra är mer högljudda.Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Vi kan jämföra med att komma till en olycksplats med flera skadade. Regeln är alltid, hur svårt det än känns, att vänta med den ropande och börja hos den som är tyst, om det handlar om att rädda liv, den som just då är allra mest utsatt. Sedan återvända till den ropande, som självfallet inte ska överges.

I vårt mediala samhälle, där fokus leds mot det högljudda, behöver vi återkommande påminnas om hur det bland ”de allra mest utsatta i vårt samhälle” finns de tysta. De, vars behov vi missar, trots att de är djupgående, bara för att man inte hörs.

Annons

En sådan grupp är personer med så omfattande funktionsnedsättningar att man behöver dagligt stöd. Enstaka, svarta rubriker flammar upp så att vi för en stund upprörs då bristande resurser dragit undan hela tillvaron, ja, kanske livet, från någon som fråntagits sin rättighet, utan kraft att protestera. Hur skulle man kunna, när man saknar röst och är helt beroende av de händer som ska stödja?

Vi upprörs, men glömmer det sedan fort, när andra nyheter tar vid.

I den evighetslånga skuggan befinner sig alla de drabbade i väntan. Väntan på utredningar, överklaganden, politiska skiften … som om det vore ett alternativ? Som om inte dagligt stöd är dagligt, och redan minuter kan vara en evighet avdränerad ork?

Under tiden förväntas vi tillvänja oss vid mer institutionella former, därför att det ändå är så det är lättast för samhället att lösa ”problemet” under tiden. Förutom några få … hrmmissöden … ses samordningen av större enheter och boenden, som en professionell och effektiv verksamhet, med syfte att vårda och skydda.

LSS-lagen blev spiken i kistan för just det tänkesättet av ”vård” och ”skydd”, för att istället leva som andra, delaktig i samhället.

Det är därför självklart en glädje att regeringens kommande budgetförslag slutligen innehåller poster för att fler kan (åter)få rätten till assistans och förbättrade livsvillkor – främst ett tecken på att 2000-talets LSS-utredning ser slutet av sin alltför långa tunnel. Men rättighetsarbetet är långt ifrån färdigt. FN:s 19:e konvention, ratificerad också i Sverige, visar att många steg återstår till ” … lika rätt för alla personer med funktionsnedsättning att leva i samhället med lika valmöjligheter som andra personer”.

Vecka 40 är FUB:s aktivistvecka. FUB, som både lokalt och på riksplanet är intresseorganisation för den grupp där man har en intellektuell funktionsnedsättning, som blir utsatt i ett bristande samhälle, men som kan bidra med underbara personligheter där insatser och stöd fungerar väl.

”Låt oss tillsammans arbeta för detta samhälle, där vi alla får finnas och blomma ut.”
Representanter för FUB

Låt oss tillsammans arbeta för detta samhälle, där vi alla får finnas och blomma ut. Låt oss värna att den som är mest beroende av lagens skydd av sina rättigheter, också har det. Låt oss ropa för den som saknar språk, så att vi aldrig glömmer de tysta.

Anders Lago, ordf. FUB

Jeanette Fridh, FUB Malmö

Annons

Nils Kjeller, FUB Helsingborg med omnejd

Lena Landin, FUB Klippan/Åstorp

Ingegärd Persson, FUB Ängelholm

Charlotte Söderlund, FUB Bromölla

Åsa Hagberg, FUB Båstad

Annons
Annons
Annons
Annons