Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Det är dags att inse att vi befinner oss i en kris

Sedan fossila bränslen började förbrännas för ett par hundra år sedan, har vi människor fyllt atmosfären med lika mycket koldioxid som för fyra miljoner år sedan. Då var temperaturen på jorden tre grader högre och havsnivån 20 meter högre än i dag.
Temperaturhöjning • Publicerad 21 januari 2024
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstranter vid COP28.
Demonstranter vid COP28.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med de löften om utsläppsbegränsningar som alla nationer lämnat efter Parisavtalet och som nyligen har uppdaterats vid COP-mötet i Dubai räknar man med att temperaturen kan stiga med 2,7 grader till sekelskiftet 2100.

De människor som lever då, våra barn och barnbarn, kommer sannolikt att få uppleva liknande fruktansvärda temperaturer och havsnivåer som översvämmar våra stora miljonstäder, om inte klimatkrisen hejdas nu.

Annons

Hundratals miljoner medmänniskor kommer att tvingas fly till mindre utsatta trakter i de nordliga delarna av vår planet.

Vi måste alla inse att vi befinner oss i en kris, att världen är förändrad och att den kommer att förändras ännu mer tills vi lyckas ställa om våra liv och samhällen för att få en blomstrande framtid.

Omställningen kommer vare sig vi vill eller inte. Men vi kan välja om vi vill att den ska komma på ett planerat och någorlunda ordnat sätt eller om den ska komma på ett oplanerat sätt med ofattbart kaos och lidande.

Alla måste bidra med det de kan och vi i Sverige kan börja med att sluta släppa ut koldioxid från den växande biltrafiken. Vi kan införa Avgift och Utdelning, som eliminerar utsläppen och ger större jämlikhet mellan land och stad och mellan mer och mindre ekonomiskt välbeställda. Avgift och Utdelning ger en klimatbonus till alla varje månad som kompensation för de ökade levnadsomkostnader som omställningen till ett utsläppsfritt samhälle medför. Klimatbonusen finansieras av en stigande avgift på alla koldioxidutsläppande bränslen.

”Alla måste bidra med det de kan och vi i Sverige kan börja med att sluta släppa ut koldioxid från den växande biltrafiken”
Matts Hjertqvist, Klimatsvaret

Den som kör en stor SUV får betala mer i bränslekostnader än han får varje månad i klimatbonus, medan den som har en liten bil eller inte kör bil alls kommer att tjäna på affären. Och en majoritet av befolkningen vinner faktiskt ekonomiskt på Avgift och Utdelning.

Vi vet redan tillräckligt för att ställa om och vi har tekniken. Det som saknas är modet hos politikerna att inse att vi måste ändra strukturerna i hela samhället och se vad som är viktigt i livet. De måste liksom vi alla inse att det är en fråga som griper över alla partigränser och måste genomsyra allt politiskt arbete.

Många är rädda för att omställningen ska bli en börda och uppoffring. Men en omställning kommer att leda till ett mänskligare samhälle med ökad livskvalitet och välfärd, där man har tid att umgås med vänner och kära. Och en blomstrande tillvaro för allt som lever på vår jord.

Framtiden blir vad vi väljer att göra den till. Så låt oss välja en framtid som räddar vår underbara planet och allt dess myllrande liv. Våra barnbarn och alla kommande barnbarn kommer att tacka oss.

Matts Hjertqvist, Klimatsvaret

Annons
Annons
Annons
Annons