Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Det finska skräckkabinettet

Det tillhör inte vanligheterna men faktum är att det har varit en ovanligt stormig sommar i den finska rikspolitiken.
Finland • Publicerad 11 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Finlands statsminister Petteri Orpo har det inte lätt med sitt skräckkabinett.
Finlands statsminister Petteri Orpo har det inte lätt med sitt skräckkabinett.Foto: Antti Aimo-Koivisto

Den färska och oerfarna Petteri Orpos högerdominerade regering har börjat illa och haft att inte minst hantera flera rasismskandaler i anknytning till de sannfinländska ministrarna.

– En minister, Vilhelm Junnila, har kort efter sitt tillträde tvingats avgå på grund av kopplingar till extremhögern.

Annons

– Och knappt efter att hans efterträdaren Wille Rydman, också Sannfin, tillträtt så visade det sig att även han – f ö tidigare som olämplig bedömd utesluten ur Samlingspartiet – på sociala medier visat sig ha liknande böjelser och visat sig ha haft flera fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga tjejer.

– Till detta samma skräckdrama för Orpo hör även att partiledaren Riikka Purra själv, finansminister i Orporegering, tidigare har utmärkt sig för främlingsfientliga och rasistiska tweets i sociala medier. Krav på även hennes avgång har framförts men skulle det ske så spricker Orpo-regeringen.

Elefanten i rummet och i Orpos skräckkabinett till regering är Sannfinländarna. Just det epitetet har en ledande tysk tidning betecknande sagt att Orpos regering är - ”ett skräckkabinett”.

Statsministern Petteri Orpo saknar beslutskraft nog att städa upp och få sin regering ens hjälpligt fungerande inför en besvärlig höst och vinter. Men allt annat överordnat för Orpo är att hålla ihop regeringen och få igenom sitt stora ekonomiska program, kosta vad det kosta vill.

”Elefanten i rummet och i Orpos skräckkabinett till regering är Sannfinländarna.”
Robert Björkenwall

Därför har statsminister Orpo har valt att blunda för skandalerna kring Sannfinländarna och den värdediskussion som nu pågår i Finland. När statsminister Orpo blir tillfrågad om rasismanklagelserna som riktas mot regeringen Orpos ministrar påstår han sig inte ens ha läst vad som sägs, och det även om han samtidigt han utåt sagt att inom hans regering råder det nolltolerans mot rasism.

För den som så vill kan här dra paralleller till Sverige. Efter att högerblocket vann valet bildade ju Moderaterna (på SDs nåde!) och Samlingspartiets systerparti i Finland, en högerborgerlig regering, precis som

Och inte heller här har ju väljarna varit nöjda utan visat stort missnöje med regeringen Kristerssons snart första år vid makten. Samtidigt som Socialdemokraterna här nu ligger på rekordsiffran 38 procentenheter i stöd. Och nu i Finland har det missnöjet kommit ännu fortare, innan ens Orpo-regeringen hunnit lägga fram sin första budget. Intressant, eller hur?

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare, följer finsk politik sedan många år

Annons
Annons
Annons
Annons