Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Det går åt helt fel håll i Blekinge

Antalet invånare i Blekinge har minskat med 488 personer från december 2022 till oktober 2023, enligt SCB. Denna minskning av befolkningen är inte bra för Blekinge. Företag, kommuner och myndigheter behöver under de närmaste åren anställa upp till 5000 personer för att klara av sin kompetensförstärkning. Tyvärr går vi nu åt det motsatta hållet med en minskad befolkningsutveckling.
Befolkningsutveckling • Publicerad 27 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartisten Ingrid Hermansson oroas av vikande befolkningsutveckling i Blekinge.
Centerpartisten Ingrid Hermansson oroas av vikande befolkningsutveckling i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

När vi glider fram i båten i skärgården eller besöker favoritsvampstället, så säger vi att Blekinge är fantastiskt. Men är det unikt? Varje del av Sverige har sitt unika. Jobb och bostad finns överallt. Förskola, skola och vård finns överallt.

Med Sveriges sydligaste skärgård har vi alla möjligheter. Blekinges tre trappsteg med skärgård, mellanbygden och skogsbygden är unika. Med den goda fritiden och den goda atmosfären kan vi väcka en nyfikenhet, det ska kännas bra, att bo och vilja flytta till Blekinge. Begreppet Sveriges trädgård säger mycket om vår vackra och unika natur. Musik och uppträdanden av olika former ger också en positiv känsla. Vi gör gärna en resa för att se en revy eller musikal, tyvärr är det få som reser till Blekinge för denna upplevelse.

Annons

Förbättrad infrastruktur är en ständig aktuell fråga i Blekinge. Nu pågår förbättringar av E22:an, utmärkt, något märkligt är att en av Sveriges residensstäder Karlskrona, inte redan fått dessa förbättringar västerut, norr och österut. Annat exempel är till exempel väg 15 mellan Olofström och Osby som är en viktig väg för Blekinge mot västkusten Göteborg och Norge.

Järnvägen är en av Sveriges krokigaste. I ett perspektiv med en tunnel under Fehmarnbelt Danmark - Tyskland, ges nya möjligheter för Blekinge. Kommer vi att fånga bollen eller låter vi den studsa förbi?

”Kommer vi att fånga bollen eller låter vi den studsa förbi?”
Ingrid Hermansson (C)

Företag växer, försvaret förstärks och ett kommande Natomedlemskap ställer nya krav. Detta är en stor utmaning för hela Region Blekinge. Att konkurrera om arbetskraften är en utmaning, när rätt kompetenser saknas i hela Sverige. Det behöver byggas mer, alla boendemiljöer behöver lyftas fram. Havsnära, tätortsnära. Så även borde landsbygdens möjligheter lyftas fram, småskaligt jordbruk eller kanske en hästgård i kombination med det nya jobbet.

Jobb direkt på hemmaplan eller kanske studera vidare efter gymnasiet. BTH har en viktig roll i att stärka kompetensen. Tyvärr flyttar många till utbildningar på andra lärosäten där utbudet är bredare. Om antalet ungdomar som söker sig hit till Blekinge och som söker sig till annan ort är i balans är det i ordning, men så är det inte, fler flyttar härifrån än som söker sig hit. Blekinge måste bli lika attraktiv att flytta till som att flytta härifrån.

Att arbeta med mottagande av hela familjen blir allt viktigare. Vid en flytt så är det ofta flera familjemedlemmar att hänsyn till. Jobb till sin respektive kan vara en avgörande faktor, tillgång till en bra förskola och skola. Alla parter kan tjäna på en bra samverkan mellan olika arbetsgivare och det offentliga.

Ingrid Hermansson (C), regional utveckling, Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons