Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Det krävs prioriteringar

I Sölvesborgs reglemente för ekonomi- och verksamhetsstyrning framgår de lokala budgetreglerna och där står att en budgetberedning, vilken ska ge politiken förutsättningar att lägga förslag till budget för nästkommande år, ska äga rum i maj månad samt att budgetramar ska beslutas av fullmäktige i juni månad.
Sölvesborg • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Budgetberedning NU, kräver Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Bild: SD:s Louise Erixon
Budgetberedning NU, kräver Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Bild: SD:s Louise ErixonFoto: Jörgen Klinthage

Denna var inplanerad den 30 maj, men ställdes regelvidrigt in utan KF-beslut av kommunalråden Kith (M) och Birgit (S).

Den 10/6 försvarar Kith ignoransen med att det blåröda styret vill invänta regeringens statsbudget. Förutom det otillåtna i att ställa in en av KF reglerad budgetberedning samt det bisarra i att å ena andetaget göra så för att sedan anklaga SD för att det skulle kosta pengar att kalla till ett extra möten för att lyfta tillbaka samma ärende, ljuger Kith om att en framflytt av budget skulle ge oss mer information från statsmakten.

Annons

Sanningen är att regeringens budgetproposition inte presenteras förrän i slutet av september. Det finns alltså inga förutsättningar för Sölvesborg att beakta statsbudgeten i någon rambudgetberedning trots framflytt.

Kiths ständiga lögner måste snarast upphöra.

S+M-styrets beslut att bryta mot regelverken och ställa in budgetberedningen i maj handlar egentligen om någonting helt annat, vilket Kiths Mårtenssons parhäst Birgit Birgersson Brorsson själv bekräftade i BLT den 29 maj som svar på varför rambudgeten skjuts fram: styret har inte bråkat färdigt internt om hur de vill göra:

* ”Vi har mycket att diskutera och fundera kring rambudgeten […] Det tar ganska lång tid att få ihop ett vettigt underlag inför 2024.”

* ”Vi får ganska mycket information från tjänstepersonerna och utifrån den försöker vi göra en bedömning. Men det tar en stund och vi räknar inte med att vi är klara förrän tidigt i höst. Det är också skälet till att vi senarelägger rambudgeten.”

Kith och Birgit verkar inte förstå vad den allvarliga ekonomiska krisen handlar om, vilket dess ständiga beslut om att maxa lånevolymen vittnar om. Riket är i en inflations- och räntekris som påverkar kommunernas förutsättningar nu och som väntas bli mycket värre under nästa år.

Viktigt då är att lokala politiker tar ansvar och inte riktar skuldens pekfingrar mot staten då orsaken till största del är externa angelägenheter såsom exempelvis kriget i Ukraina.

Kommuner ska inte lura invånarna att de ska kunna förlita sig på att statliga kompensationer ska täcka ett prognosticerat samlat underskott för de kommande två åren om hela 34 miljarder kronor.

Tvärtom krävs prioriteringar nu - framförallt lokalt – så att vi så tidigt som möjligt under 2023 ska kunna se till att kostnadsminskningar ska få helårseffekt nästa år. Kith och Birgit måste bråka färdigt i sitt bräckliga minoritetsstyre och istället snarast kalla till en budgetberedning.

Vi i SD ser med fasa på vad S och M är på väg att göra mot Sölvesborgs kommuns ekonomi och vi vill göra vad vi kan för att ta ansvar för den - liksom för kommunalrådens ansvarslösa haveri.

”Vi i SD ser med fasa på vad S och M är på väg att göra mot Sölvesborgs kommuns ekonomi och vi vill göra vad vi kan för att ta ansvar för den - liksom för kommunalrådens ansvarslösa haveri.”
Louise Erixon och Mats Gunnarsson, Sverigedemokraterna, Sölvesborg
Annons

Därför kräver vi att styret snarast ser till att det kallas till en budgetberedning så att ramar för år 2024 kan klubbas i juni och besparingar kan få helårseffekt redan från årsskiftet.

Slutligen: Eftersom den stora kostnaden för ett extra fullmäktigemöte stavas arvoden meddelar vi härmed att SD-gruppen är beredda att avstå detta. Vi hoppas att det Socialdemokratiska och Moderata arvodesstyret är beredda att göra detsamma.

Louise Erixon (SD)

Mats Gunnarsson (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons