Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Drog bankchefen till med 80 miljoner som flyttmotiv?

Det kostar 80 miljoner att renovera det stolta och för stadsbilden i Karlshamn imponerade sparbankshuset.
Karlshamn • Publicerad 11 juli 2023 • Uppdaterad 12 juli 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn, vid Östra piren.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn, vid Östra piren.Foto: Johan Hultgren

Den summan använde Per Richardsson, sparbankschefen, som argument inför huvudmännen för den lika plötsliga som oväntade flytten av banken till det starkt kritiserade huset på Östra piren, Etapp 5, som beräknas kosta en halv miljard. Men vid stämman den 20 april i år, där ett trettiotal huvudmän var samlade, presenterades inget som helst underlag för siffran i form av kalkyler, beräkningar eller anbud från byggnadsfirmor. På förfrågan därefter direkt till bankchefen om sådana finns, förblir han tyst.

Men hur kan då det i mycket gott skick varande sparbankshuset i Karlshamn kosta så mycket att renovera? Och vad behöver renoveras?

Annons

Frågorna återstår för Per Richardsson, att svara på. Också det viktiga spörsmålet om vad det är i huset som är dåligt. Enligt samstämmiga uppgifter är nämligen huset i mycket gott och väl underhållet skick. Dessutom rymligt och med outnyttjade utrymmen. Sex privata bostäder finns också i huset.

Richardsson presenterade alltså vid stämman inget som helst underlag för siffran: varken kalkyler, beräkningar, anbud från byggnadsfirmor eller arkitekter. Ännu mindre uppgifter om vad som måste göras i huset för denna hisnande summa. Därför bad jag honom för några veckor sedan om att få några sådana siffermässigt grundade ledtrådar men har trots vänlig påminnelse i saken mötts av total tystnad. Om underlag för hans uppgift inför huvudmännen saknas, är det förstås mycket allvarligt. Då handlar det om en förtroendefråga. Också inför styrelsen, som av någon anledning under lång tid har varit obegripligt tystlåten om flytten och låtit Richardsson föra ordet.

Denne har i sin argumentation för att banken abrupt efter 113 år måste etablera sig malplacerat på en hamnpir nästan en kilometer från centrum varit desto semantiskt flitigare. Han har exempelvis sagt att banken ”investerar” i det kommunala sorgebarnet. Men banken investerar inte en krona där. Banken hyr lokaler för uppskattningsvis - kontraktet är enligt hyresvärden, Kafab, inte klart än - mellan åtta och tio miljoner årligen och tvingas därtill betala ett nu pågående och dyrt så kallat anpassningsarbete i huset.

”Man behöver varken vara en Einstein eller ta hjälp av AI för slutsatsen, att banken därmed leker med spararnas pengar, eftersom den vänder ryggen åt en sedan decennier skuldfri byggnad”
Bengt-Olof Dike

Man behöver varken vara en Einstein eller ta hjälp av AI för slutsatsen, att banken därmed leker med spararnas pengar, eftersom den vänder ryggen åt en sedan decennier skuldfri byggnad. Samtidigt får spararna två gånger vara med och finansiera huset, som kostar en halv miljard: dels som bankkunder och dels som skattebetalare.

Är det så kunderna vill att ”folkets” bank skall skötas? Per Richardsson har en del att förklara. Inte minst varför det plötsligt finns ett renoveringsbehov på hela 80 miljoner!

Per Richardsson tillträdde sin befattning under senhösten 2021 och har tidigare under flera år varit chef för sparbanken i Varberg. Trots att Karlshamnsbanken bara har 100 anställda mot Varbergs cirka 150 fick han betydligt högre lön i Blekinge och tjänade 2022 totalt 3,7 miljoner, inklusive 945.000 i pensionskostnader.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons