Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: En cancellering kommer sällan ensam

Den anrika föreningen Folk och Försvar håller sin välbesökta rikskonferens i Sälen i dagarna. Med tanke på omvärldsläget är rikskonferensen mer angelägen än någonsin. Men inför konferensen har Folk och Försvar avbokat (cancellerat, deplattformerat – välj själv) Rouzbeh Parsi, forskare vid Utrikespolitiska institutet, som skulle ha hållit ett anförande.
Folk och försvar • Publicerad 6 januari 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rouzbeh Parsi, cancellerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Rouzbeh Parsi, cancellerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.Foto: Privatbild

Flera forskarkollegor, organisationer och tyckonomer har reagerat starkt på att Folk och Försvar nu sällar sig till #huvudförkrymparna (ett uttryck som jag tillskriver hr Stig-Björn Ljunggren – politisk redaktör för denna tidning). Av egen förskyllan riskerar Folk och Försvar nu att media kommer fokusera på detta istället för på konferensens innehåll.

”Om Folk och Försvar vill upprätthålla sin starka ställning och sitt stora förtroende måste man sluta krympa huvuden. Annars är denna förening ute på det sluttande planet.”
Mats Essemyr

Folk och Försvars styrelse vek ned sig efter krav från bland andra Grön Ungdom och Moderata ungdomsförbundet att cancellera Parsi. De menar att Parsi går den iranska regimens ärenden när han i sin forskning pekar på att sanktioner inte alltid är ett effektivt sätt att få regimer på fall. Folk och Försvar har inte kunnat slå fast att Parsi är lierad med den iranska regimen, ej heller att slutsatserna är felaktiga. Istället handlar det om ”narrativet”, ett begrepp som får allt större betydelse för den politiska debatten.

Annons

Narrativ kan ungefär översättas med berättelse. Parsi berättar saker som den iranska regimen vill ska berättas, menar #huvudförkrymparna. Han blir ett slags nyttig idiot. Och det bör man ju undvika att vara.

Men om narrativ blir grund för cancellering får det långtgående konsekvenser och hämmar såväl forskning som den politiska debatten. Slutsatser, även korrekta sådana, kommer inte att kunna framföras om hänsyn måste tas till de berättelser som olika aktörer tolkar in. Debatten blir inskränkt i takt med att huvuden krymps.

En blick i Folk och Försvars aktuella program skulle mycket väl kunna föranleda ytterligare cancelleringar på grund av tveksamma narrativ. Såväl Grön Ungdom (Rebecka Forsberg) och Vänsterpartiet (Hanna Gunnarsson) ska framträda. De företräder organisationer som ställer sig negativa till svenskt medlemskap i Nato. Deras berättelse om hur svensk säkerhetspolitik bör utformas utgör ett narrativ som Putin uppskattar. Men bör de då avbokas på grund av påstådd Putinism? Det tycker jag inte. Debatten måste få flöda fritt.

Syftet med Folk och Försvar är att stimulera till debatt om svensk säkerhetspolitik och svenskt försvar. Om Folk och Försvar vill upprätthålla sin starka ställning och sitt stora förtroende måste man sluta krympa huvuden. Annars är denna förening ute på det sluttande planet.

Mats Essemyr

Annons
Annons
Annons
Annons