Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: En skola för livsresor

En skola för livsresor handlar om att ge möjligheter och förutsättningar för alla elever att göra sin egen livsresa, oavsett bakgrund och bostadsort.
Publicerad 18 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi behöver en skola för livsresor skriver centerpartiets Kevin Ny.
Vi behöver en skola för livsresor skriver centerpartiets Kevin Ny.Foto: Mattias Mattisson

Det krävs förändringar i skolan för att detta ska vara möjligt, vissa mindre andra större och några känsligare.

En känslig fråga att prata om är läsårstider och lov i skolan, för här lyser konservatismen starkast i samhället.

Annons

Ett förändrat läsår behöver inte betyda att läsåret förlängs, men att det fördelas på annat sätt än idag. Det finns flera exempel på lösningar runt om i världen att snegla på.

Att ens diskutera en förändring väcker ofta starka känslor bland lärare, föräldrar, elever och alla som gått i skolan någon gång i livet. Mer eller mindre hela samhället har synpunkter.

Men vi måste våga diskutera även de saker som vi anser är huggna i sten. Om inte riskerar vi att stanna i utvecklingen.

Är det enbart positivt med ett långt sommarlov? Det vet vi inte om vi inte vågar utvärdera loven i svenska skolan. Sommarlovet springer ur ett behov av att barn skulle hjälpa till med skörden.

Höstlovet kallades tidigare potatislovet. Sportlovet var ett försök att spara elektricitet- och uppvärmningskostnader i offentliga lokaler.

Idag är de nödvändiga av andra skäl, framförallt för paus och reflektion. Så det råder inget tvivel om att loven är fortsatt viktiga. Men ska de se ut som de gör idag? Är de utformade på bästa sätt för att skapa de bästa förutsättningarna för inlärning? Räcker det med en veckas lov på hösten?

Centerpartiet vill utreda och utveckla skolan så att den är anpassad för att skapa de bästa förutsättningarna. En skola för livsresor helt enkelt som vi antog på partistämman i Örebro.

Centerpartiet vill också stärka finansieringen till små skolor framför allt på landsbygd och glesbygd.

Kom ihåg att Centerpartiet är det enda riktiga landsbygdspartiet! För oss är skolan lika viktig var i landet den än är. Trenden i landet är tydlig, att det läggs ner små skolor som anses ineffektiva och inte lönsamma.

Här ser vi att ett ökat statligt stöd med parametrar som gleshet och avstånd skulle kunna hjälpa huvudmännen att behålla de små skolorna.

Annons

Små skolor är ofta navet i små samhällen och är viktiga för att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap. De ska vara en kraft att räkna med, och vi måste investera i deras potential.

Därför vill Centerpartiet även ge små skolor utökade möjligheter att använda fjärr- och distansundervisning. Det kan vara en positiv åtgärd som gör det möjligt för dem att erbjuda högkvalitativ undervisning och förbättra tillgängligheten till utbildning, särskilt i områden där det kan vara svårt att upprätthålla stora traditionella skolor.

Detta ligger helt i linje med vårt ställningstagande gällande att alla elever ska mötas av höga förväntningar.

Om eleverna känner att deras lärare tror på dem och har höga förväntningar, är de mer benägna att tro på sig själva och sträva efter att uppnå dessa förväntningar.

”Om eleverna känner att deras lärare tror på dem och har höga förväntningar, är de mer benägna att tro på sig själva och sträva efter att uppnå dessa förväntningar.”
Kevin Ny, Centerpartiet

För att säkra våra barns framtid måste vi investera i deras utbildning, från förskolan till gymnasiet.

Denna investering kommer att betala sig många gånger om, men den kommer att stå oss dyrt om vi skär ner på densamma. Att satsa på skolan är att satsa på framtiden. En skola för livsresor ska vara möjlig i hela landet, från landsbygden till förorten till innerstan!

Kevin Ny, Stämmoombud C Blekinge, Gruppledare Centerpartiet i regionen

Annons
Annons
Annons
Annons