Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Fler dör än föds

En av våra största utmaningar i Sölvesborg, och Blekinge, är befolkningsutvecklingen.
Sölvesborg/Blekinge • Publicerad 22 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det krävs ett politiskt samling i Blekinge menar Jörgen Englin, socialdemokraterna i Sölvesborg.
Det krävs ett politiskt samling i Blekinge menar Jörgen Englin, socialdemokraterna i Sölvesborg.Foto: Jörgen Klinthage

Prognosen säger att vi blir färre invånare för varje år framåt och den främsta anledningen ska vara att fler dör än föds i länet.

Det mest oroande med denna utveckling är att det är främst barn som vi får färre av. I Sölvesborg visar prognosen på att vi kan få så mycket som 400 färre barn i grundskoleåldern inom 10 år.

Annons

Att vända på denna utveckling borde vara varenda politikers främsta uppgift.

Idag går det 1917 elever i Sölvesborgs grundskolor, åk F-9. Om prognosen stämmer så innebär det en minskning med 20,8 procent i elevunderlag. Det skulle naturligtvis få stora konsekvenser på vår skolorganisation. För att sätta det i någon sorts kontext så är 400 elever detsamma som 20 skolklasser.

Vad kan då göras för att vända denna negativa trend?

Jag menar att här krävs en kraftsamling på alla nivåer, det är inte en fråga som utbildningsförvaltningen ensam kan lösa utan här måste vi se en större helhet. Det handlar om bostadsbyggande, föreningsliv, jobbmöjligheter, utbildningsmöjligheter, infrastruktur, vård och omsorg, kulturliv, kort och gott så handlar det om allt som finns i ett samhälle för att Sölvesborg ska bli attraktivt för barnfamiljer.

Om vi ska vända på denna utveckling så krävs också att politiken klarar att lägga politiska skillnader åt sidan och sätta sig ner för att tillsammans bana en hållbar väg framåt. Styren kommer och går i en kommun men denna fråga måste finnas en gemensam syn över tid i.

Hur blir då Sölvesborg attraktivt för yngre medborgare? Vad krävs för att fler barnfamiljer ska bo och verka i Sölvesborg?

Dessa frågor kräver svar och en vilja att jobba med. Problemet är tydligt och jag kommer att sätta dessa frågor främst på agendan.

Även region Blekinge måste visa handlingskraft i frågan och ta på sig ledartröjan. För detta är inte ett isolerat problem i Sölvesborg, det ser ut så här i hela länet.

Vi har exempelvis goda pendlingsmöjligheter till Öresundsregionen med alla fördelar det innebär, närheten till en större arbetsmarknad. Men åt andra hållet, norröver, är det minst sagt usla förbindelser. Sydostlänken är oerhört viktig i detta hänseende.

Bygga nya bostäder är viktigt, men det är inte en ensam åtgärd som räcker. Om det inte finns andra incitament som gör det attraktivt att bo här så hjälper det inte att bygga.

Annons

Jag önskar att vi skulle ställa frågan ”Hur gynnar detta befolkningsutvecklingen?” i alla beslut som tas. Såväl nationellt, regionalt som kommunalt. Vi kan börja i Sölvesborg.

””Jag önskar att vi skulle ställa frågan ”Hur gynnar detta befolkningsutvecklingen?” i alla beslut som tas. Såväl nationellt, regionalt som kommunalt. Vi kan börja i Sölvesborg.””
Jörgen Englin

Att det finns bra förutsättningar för en yngre målgrupp att bosätta sig i Sölvesborg borde vara allas intresse. Det kanske det också är men i så fall är det dags att visa det.

Jag tror att vi tillsammans kan vända utvecklingen.

Jörgen Englin, (S), Barn och utbildningsnämndens ordförande Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons