Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Fler jobb ger trygghet

Mitt första riktiga jobb fick jag när jag började jobba som lärling på dåvarande Karlskronavarvet.
Karlskrona • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Håkan Eriksson, socialdemokraterna Karlskrona
Håkan Eriksson, socialdemokraterna KarlskronaFoto: FotoFranzén - Hanna Franzén

Jag hade visserligen haft ett sommarjobb på kommunen innan men jag räknar varvet som min första arbetsplats.

Genom jobbet fick jag möjlighet att ta steget ut i vuxenlivet och skaffa en egen bostad. Och jag träffade vänner och kollegor som var en stor del av att jag blev den person jag är idag.

Annons

På varvet fick jag genom facket möjlighet att lära mig mer om hur samhället fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter jag hade på arbetsmarknaden och jag fick lära mig om hur viktigt det är att ha en bra arbetsmiljö.

När jag fick min första riktiga lön var jag mycket stolt. Egna pengar som jag hade kämpat ihop gjorde det möjligt för mig att bli självständig och trygg i början av mitt vuxna liv.

Jag är helt säker på att de allra flesta av oss har liknande berättelser och erfarenheter av hur jobbet ger trygghet i vardagen för vanligt folk.

Arbetslöshet och utanförskap är förödande för alla, inte minst ungdomar. Därför är jag väldigt mån om att vi fortsätter att arbeta aktivt för att alla människor ska kunna gå till ett jobb med schyssta villkor och en lön som går att leva på. I mitt Karlskrona ska ingen ungdom börja sitt vuxna liv med arbetslöshet.

”I mitt Karlskrona ska ingen ungdom börja sitt vuxna liv med arbetslöshet.”
Håkan Eriksson, socialdemokraterna

Genom åren har det varit roligt att följa hur varvet utvecklats. Nu bygger mina kollegor världens modernaste ubåt. Man kan göra det för att vi har världsledande kompetens inom såväl konstruktion som produktion. Men utvecklingen behöver fortsätta och förstärkas.

Därför är det nu glädjande att få vara med i det politiska arbetet med att skapa ett unikt kompetenscentrum för marin undervattensteknik i Karlskrona. I samarbete med bland annat BTH, NKT och såklart SAAB Kockums läggs grunden för såväl konstruktion som produktion inom framtida gröna jobb.

På så sätt tar vi ansvar för att nästa generations lärlingar på varvet kan få samma start på yrkeslivet som jag fick.

I de oroliga tider som vi nu lever i blir det uppenbart hur viktigt det är att vi, tillsammans med andra goda krafter, kan stå upp emot antidemokratiska och totalitära krafter.

I vår stad är vi stolta värdar för landets Marinbas och med F17 i grannkommunen är vi ett starkt försvarsområde. Men det har inte alltid varit självklart att Marinbasen skulle ligga i Karlskrona. Men bland annat det starka bandet till varvet och goda övningsmöjligheter avgjorde till sist den frågan för snart 20 år sedan.

Det är precis så här som vi kan skapa trygghet för vanligt folk. Vi tar ansvar för vårt försvar idag och för utveckling för framtiden.

Annons

Vi gör det i samverkan mellan staten, kommunen, våra fackliga organisationer och våra företag. Det är till nytta för såväl Sverige som för alla Karlskronas invånare. Med spetskompetens, utbildning och samarbete skapas goda förutsättningar för fler jobb.

För jag vill att mina arbetskamrater på varvet ska känna trygghet och att fler unga ska kunna känna framtidstro genom att ta steget in i vuxenlivet via exempelvis ett jobb på varvet.

Håkan Eriksson, Socialdemokraterna Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons