Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Förbättra för lagliga spelföretag

En ny spelreglering infördes 2019, eftersom många spelare då använde sidor som saknade tillstånd i Sverige.
Onlinespel • Publicerad 2 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Spelberoendet är större på de spelföretag som inte är lagligt licensierade i Sverige.
Spelberoendet är större på de spelföretag som inte är lagligt licensierade i Sverige.Foto: Karin Wesslén / TT

I en aktuell utredning konstaterar Statskontoret att en större del av spelandet nu sker på lagliga sidor, drivna av företag betalar skatt i Sverige. En rimlig uppskattning är att en femtedel av spelandet nu sker på olagliga sidor, drivna av kriminella nätverk, vilket utgör en viktig finansiering för dem. För att ytterligare minska spelandet på olagliga sidor måste lagliga sidor få bättre villkor. Då kan intäkterna till de kriminella nätverken minska betydligt, samtidigt som fler lagliga jobb växer fram och spelmissbruket minskar.

”En undersökning som Skop genomförde under 2021 visar att en minoritet på 6 procent, bland de som spelar hos lagliga aktörer med svensk licens, själva har upplevt sig spela för mycket någon gång eller har en närstående med denna uppfattning. Bland de som har spelat på en sida utan svensk licens handlar det däremot om en majoritet på 51 procent.”
Nima Sanandaji och Gustaf Hoffstedt

Dessutom är spelberoende nära tio gånger så vanligt bland spelarna på sidor utan svensk licens. En undersökning som Skop genomförde under 2021 visar att en minoritet på 6 procent, bland de som spelar hos lagliga aktörer med svensk licens, själva har upplevt sig spela för mycket någon gång eller har en närstående med denna uppfattning. Bland de som har spelat på en sida utan svensk licens handlar det däremot om en majoritet på 51 procent. Internationell forskning och erfarenhet visar att illegalt spelande är en av de stora intäktskällorna till kriminella nätverk. Baserat på den europeiska trenden uppskattar vi att det oreglerade spelandet om pengar i Sverige inbringar intäkter till aktörer utan svensk licens på cirka 20 miljarder kronor totalt mellan 2021 och 2025.

Annons

För att hantera detta krävs, utöver krafttag mot de kriminella, rimligare villkor för de lagliga aktörerna. Statskontoret har i tidigare enkäter till spelföretagen funnit att möjligheten för olicensierade spelsajter att erbjuda mer attraktiva bonuserbjudanden har störst betydelse för deras förmåga att locka spelare från lagliga företag. Spelinspektionen och Novus har samtidigt i två undersökningar frågat allmänheten om de ser några fördelar, för spelarna, med att spela hos bolag med svensk licens. Det alarmerande svaret är att bara en fjärdedel av spelarna gör det.

Sammanlagt är 4 200 personer anställda i spel- och vadhållningsföretag i Sverige. Spelbranschens bidrag till bruttonationalprodukten är knappt 10 miljarder kronor årligen. Sverige har allt att tjäna på att dessa ansvarsfulla aktörer växer, medan spelandet på de kriminella sajterna minskar.

Nima Sanandaji, utredare och författare till den kommande rapporten Spel om pengar i Sverige 2022

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare BOS, Branschföreningen för Onlinespel

Annons
Annons
Annons
Annons