Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Framtidens djurhållning finns i Blekinge

Nyligen kom beskedet från regeringen att man avsätter medel för ett frivilligt omställningsstöd för Sveriges minkfarmare samtidigt som man vill se över möjligheten att i djurskyddslagen förbjuda uppfödning av djur enbart för pälsproduktion.
Djurhållning • Publicerad 3 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Framtidens djurhållning finns redan i Blekinge, exempelvis som här, på Tockarp Ekogård utanför Karlshamn.
Framtidens djurhållning finns redan i Blekinge, exempelvis som här, på Tockarp Ekogård utanför Karlshamn.Foto: Staffan Lindbom

Detta är ett mycket välkommet besked för oss djurskyddsorganisationer. Minkhållningen är långt ifrån vår idé om hur en bra djurhållning fungerar.

Skälen till detta är flera:

Annons

Minken är ett rovdjur som naturligt lever nära vatten och jagar både små däggdjur och fisk i eller vid vattendrag. Minken är ett solitärt djur, dvs den lever inte i grupper med andra minkar förutom under parningssäsong.

Djurskyddslagen säger att ”djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att

1. deras välfärd främjas,

2. de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende), och

3. beteendestörningar förebyggs.

Mink som föds upp för pälsproduktion hålls i kala, små burar tätt inpå andra minkar. Där finns ingen möjlighet för minken att utöva sina naturliga beteenden förutom reproduktionen, att paras och föda nya minkar Minkar som inte får utlopp för sina naturliga beteendebehov, så som till exempel att jaga, kan utveckla så kallade stereotypa beteenden.

Det handlar inte om att den enskilde minkfarmaren missköter sina djur, tvärtom är vår bild att dessa är noggranna med att kontrollera minkarnas hälsa och avliva djur som exempelvis uppvisar skada eller sjukdom.

Det handlar om att systemet med att sätta små rovdjur i burar aldrig kommer att kunna ge en god djurvälfärd.

Dessutom finns idag ingen efterfrågan på minkpäls i Sverige eller Europa och dagens fuskpälsar är av så god kvalité att uppfödning av levande djur enbart för deras päls inte kan rättfärdigas.

Det är därför oerhört välkommet med regeringens besked.

Annons

Vi är medvetna om att många minkfarmare finns i Blekinge och att dessa drabbas av beslutet. Men i och med regeringens beslut att erbjuda omställningsstöd till de som frivilligt avslutar sin verksamhet ser vi att dessa personer nu på ett schysst sätt kan ändra om sin verksamhet till något annat, bättre.

Och framtidens djurhållning finns redan på annat håll i Blekinge. Under ett studiebesök i början av september delade vi ut vår årliga hedersutmärkelse till en kommersiell aktör till Tockarp Ekogård utanför Karlshamn.

Här bedrivs ekologisk mjölkproduktion, innebärande bland annat mer utevistelse för djuren. Men i vanlig mjölkproduktion, ekologisk såväl som konventionell, separeras kalven från kon väldigt kort tid efter födseln.

På Tockarp får kalven gå med sin mamma och dia i flera veckor, samtidigt som man ändå mjölkar kon och får mjölk som säljs vidare till mejeri.

”På Tockarp får kalven gå med sin mamma och dia i flera veckor, samtidigt som man ändå mjölkar kon och får mjölk som säljs vidare till mejeri.”
Åsa Hagelstedt, Annicka Engblom och Kerstin Linde, Djurskyddet Sverige

Tockarp, liksom andra som håller ko och kalv tillsammans, ser att djuren blir friskare och att det produktionstapp man får inte blir så stort när man får minskade veterinärräkningar och uteblivna kostnader för mjölkersättning för kalvarna.

Och djuren får en klart bättre välfärd och får utföra viktiga naturliga beteenden.

Vi skulle önska att denna typ av mjölk gick att välja i butik av oss djurengagerade konsumenter. Idag väljer många bort alla produkter från djur pga bristande djurvälfärd.

Men för de som fortfarande vill köpa mjölk och mjölkprodukter skulle nog många med oss vara beredda att betala några extra kronor för att veta att ko och kalv inte separerats direkt.

Så samtidigt som minkhållningen äntligen går till historien hoppas vi att framtidens djurhållning fortsätter att växa, både i Blekinge och resten av världen.

Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Annons

Annicka Engblom, ledamot i Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna i Blekinge

Kerstin Linde, ledamot i Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse och kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons