Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Ge stambanan egen budget

Vi står inför ett akut klimathot, och när Sverige planerar för framtiden måste vi alltid ha det i åtanke.
Publicerad 1 juni 2021
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiet vill prioritera byggandet av en ny stambana. Bild:  Höghastighetståget Shinkansen, Japan.
Vänsterpartiet vill prioritera byggandet av en ny stambana. Bild: Höghastighetståget Shinkansen, Japan.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vi behöver hitta sätt att skapa jobb och en stark välfärd i hela landet, utan att det belastar klimatet på ett ohållbart sätt. Därför ser vi regeringens infrastrukturproposition som en stor besvikelse.

Både vägnät och järnvägar är i dåligt skick och kräver bättre underhåll. Det är statens ansvar att de här behoven tillgodoses. Men pengarna regeringen satsar i sitt förslag räcker inte på långa vägar. Istället föreslås satsningar på nya motorvägar i storstäderna. Ett sådant förslag lämnar inte bara bruksorter och landsbygder i sticket, det tar inte heller hänsyn till klimatmålen.

Annons

Vi i Vänsterpartiet tycker inte att dåligt underbyggda prognoser om ökad bilism ska styra satsningarna på infrastrukturen. De måste istället styras av våra målsättningar för klimat och miljö, samtidigt som de tillgodoser människors behov av transporter. Det behövs investeringar som är både mer ambitiösa och mer genomtänkta.

Därför satsar vi i vårt förslag 170 miljarder mer än regeringen. Det är pengar som i första hand ska användas till att ta igen det allvarligt eftersatta vägunderhållet i landsbygder och till att rusta upp och bygga ut järnvägen. Här i Blekinge vill vi i Vänsterpartiet till exempel satsa på upprustning av Blekinge kustbana, vilket skulle hjälpa både boende och lokal industri.

”Vi föreslår att nya stambanorna blir till ett separat projekt med egen budget och högsta prioritet så att de snabbt kan färdigställas.”
Vänsterpartiet

Vi föreslår att nya stambanorna blir till ett separat projekt med egen budget och högsta prioritet så att de snabbt kan färdigställas. Vi satsar också på att bygga ut bredbandsnätet över hela landet.

Det är investeringar som kommer göra det möjligt för företag och industrier i bruksorter och landsbygder att utvecklas på ett grönt och hållbart sätt, och som gör det möjligt för människorna som lever där att bo kvar. I städerna vill vi prioritera satsningar på kollektivtrafik och cykelbanor, istället för att bygga städerna på massbilism. På så sätt har vi en bättre chans att möta klimatmålen och skapa hållbara och inkluderande städer.

Det är stora investeringar vi föreslår, men de är också helt nödvändiga. En välfungerande infrastruktur är ett måste för att hela Sverige ska kunna blomstra, och stora statliga satsningar är den enda vägen dit. Sådana investeringar skapar dessutom jobb, både genom själva byggandet och genom de förbättrade kommunikationerna.

Vi är inte i ett läge där fega, försiktiga satsningar och halvmesyrer räcker till. Vi lever med ett akut klimathot, och med massarbetslöshet efter pandemin. Det är nu vi måste våga satsa ordentligt, för klimatet och hela svenska folket.

Emma Hilborn, distriktsordförande Blekinge (V)

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och ordf riksdagens trafikutskott (V)

Jessica Thunander, riksdagsledamot (V)

Annons
Annons
Annons
Annons