Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Hög tid att införa gårdsförsäljning

Sommaren är högsäsong för turismen. Besöksnäringen är en av Sveriges nya basnäringar med närmare 250 miljarder kronor i omsättning och över 100 000 anställda.
Mat • Publicerad 31 juli 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sommar, sol och småskaligt och hantverksmässigt tillverkade alkoholhaltiga drycker på plats.
Sommar, sol och småskaligt och hantverksmässigt tillverkade alkoholhaltiga drycker på plats.Foto: Stian Lysberg Solum

God mat och dryck är delar av attraktionen med Sverige. Svenska kockar vinner internationella tävlingar och det ”nya nordiska köket” som bygger på närodlade råvaror får allt större erkännande. Sverige är numera en kulinarisk stormakt.

I regioner som Mosel, Rheingau, Alsace och Bourgogne är jordbruk, förädling av råvaror för mat och dryck, tillsammans med försäljning och upplevelser, det som skapar levande landsbygder. Men dessa är inte svenska regioner. Sverige är det enda landet i EU som inte har gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Därmed saknas en viktig pusselbit i vår landsbygdspolitik. Bara i våra tre kommuner i Nordvästra Skåne finns åtta vingårdar.

Annons

Antalet jordbrukare minskar i Sverige, arbetslösheten är ofta högre i mindre orter och inkomsterna lägre. En efterlängtad reform hos många landsbygdsföretagare är därför möjligheten att sälja småskaligt och hantverksmässigt tillverkade alkoholhaltiga drycker på plats till besökare.

”En efterlängtad reform hos många landsbygdsföretagare är därför möjligheten att sälja småskaligt och hantverksmässigt tillverkade alkoholhaltiga drycker på plats till besökare”
Peter Schölander, Christian Orsing och Robin Holmberg

Frågan om gårdsförsäljning har dragits i långbänk av många regeringar och har utretts flera gånger. Sedan mer än två år finns ytterligare en färdig utredning. Dess slutsats är tydlig; det går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets detaljhandels-monopol. Förslaget tillstryks av tunga juridiska experter.

Utredningen har också med hjälp av Världshälsoorganisationens metodik analyserat potentiella negativa folkhälsoeffekter av förslaget. Också där är slutsatsen tydlig; de negativa effekterna är för små för att vara mätbara.

Det är kanske därför alla partier som ingår i regeringsunderlaget gick till val på att införa gårdsförsäljning. Inte minst har Ebba Busch (KD), som på senare år alltmer uppmärksammat landsbygdens villkor, varit tydlig med att det ska införas. Hennes linje har också folkligt stöd. Hela 7 av 10 svenskar vill ha gårdsförsäljning (Demoskop, 2023).

På regeringens bord ligger ett färdigt förslag till lagstiftning som skulle ge fler arbetstillfällen, en mer levande landsbygd och ökad turism. Det är hög tid att uppfylla vallöftet om gårdsförsäljning.

Initiativet för gårdsförsäljning

Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande Höganäs

Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande Helsingborg

Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande Ängelholm

Annons
Annons
Annons
Annons