Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Högerstyret slaktar folkbildningen

Ja, slakt är väl det rätta ordet när styret nu föreslår att studieförbunden i ett svep ska förlora en tredjedel av sitt kommunala anslag.
Karlskrona • Publicerad 28 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högerstyret i Karlskrona vill ta bort 600 000 från folkbildningen. Det motsvarar fem månaders hyra för en tom vattenborg ....
Högerstyret i Karlskrona vill ta bort 600 000 från folkbildningen. Det motsvarar fem månaders hyra för en tom vattenborg ....Foto: Mattias Mattisson

Ja, slakt är väl det rätta ordet när styret nu föreslår att studieförbunden i ett svep ska förlora en tredjedel av sitt kommunala anslag.

Nu på tisdag ska kultur- och fritidsnämnden besluta om verksamhetsplan för året 2024.

Annons

I förslaget till budgeten för året ser vi kraftiga försämringar för Karlskronas föreningsliv. Bara det här året ska 600 000 kr tas bort från vårt ideella lokala föreningsliv. Inte särskilt förvånande så ska 500 000 kr av dessa tas från studieförbunden, vilket motsvarar nästan en tredjedel av deras totala bidrag.

Om man väljer att skära bort en tredjedel av en verksamhet så är det rimligt att kunna förvänta sig att det utförts en risk och konsekvensanalys för att till fullo få insikt i vilka områden och vilka grupper som kommer drabbas

Men detta har inte gjorts. Politikerna i kultur och fritidsnämnden förväntas alltså fatta beslut, utan att ha en aning om hur detta kommer att slå mot det lokala föreningslivet.

Att förslaget är att minska bidrag till Studieförbunden är i och för sig inte så förvånande då det ligger helt i den linje som SD och högern på nationell nivå driver. Regeringen har minskat anslagen med en tredjedel i riket men då ska vi komma ihåg att det sker under en treårsperiod.

I Karlskrona tycker styret att det är rimligt att kapa en tredjedel i år utan omställningstid, utan förhandsinfo och utan risk- och konsekvensanalys. Detta är inte seriöst hanterat.

”I Karlskrona tycker styret att det är rimligt att kapa en tredjedel i år utan omställningstid, utan förhandsinfo och utan risk och konsekvensanalys. Detta är inte seriöst hanterat.”
Socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet, Kultur- och fritidsnämnden, Karlskrona.

Förslaget som ligger på bordet är inget annat än en attack mot folkbildningen som helhet.

Och de som kommer drabbas hårdast är framför allt pensionärer, personer med funktionsvariationer och lokala kulturskapare som redan idag har det tufft.

Tyvärr är okunskapen om studieförbunden stor hos många beslutsfattare. Studieförbunden är inblandade och involverade i en stor del av alla kulturevenemang som sker i vår kommun.

Vilka är det som får stå tillbaka när en tredjedel av bidragen försvinner? Är det pensionärerna som inte längre kommer kunna träffas och lära sig bli digitalt delaktiga i sina datorcirklar, eller inte längre ha möjlighet att arrangera musikunderhållning vid sina träffar?

Eller är det kanske de lokala musikerna som ska bli utan replokal? Kanske är det den växande grupp av före detta spelberoende som varje vecka träffas hos NBV och får verktyg att ta sig igenom sitt missbruk?

Annons

I Karlskrona har vi dessutom en fantastisk tidning, Medi@boom som drivs av personer med funktionsvariationer. Denna tidning hade aldrig blivit så stor som den är utan stöd från studieförbundet vuxenskolan.

Studieförbunden bidrar till bildning, kulturell mångfald och minskar utanförskap och ofrivillig ensamhet. 2015 när hela Sverige stod mitt i flyktingkrisen fanns studieförbunden där med öppna armar och såg till att över 120 000 deltagare i över 270 kommuner fick möjlighet att snabbt lära sig svenska och förstå hur det svenska samhället fungerade.

Runt om i hela landet gjordes enorma insatser för att bidra till att integrera alla de tusentals människor som kom hit från krig och konflikter.

SD och högern är svaret skyldiga på vilken tredjedel av verksamheten i studieförbunden som de anser vara överflödig? Varför är SD och högern så rädda för folkbildning? Är en bildad befolkning så skrämmande?

Vi tycker det är aningen tröttsamt att besparingar görs som drabbar verksamheterna mest.

Man kapar pengarna där saker och ting verkligen händer. Man har glömt att utan verksamhet behövs inte organisationen. Vi är fullt medvetna om att ekonomin för Karlskrona kommun är tuff just nu.

Det kommer krävas hårda prioriteringar och det är självklart att alla utgifter måste ses över. Men det är tydligt att nedskärningar inte sker på ett rättvist sätt i vår kommun.

Extra provocerande blir det när styret väljer att sluta uppseendeväckande avtal för att hyra en tom vattenborg för 125 000 kr i månaden. De 600 000 kr som kultur och fritidsnämnden nu ska skära bort från vårt lokala föreningsliv motsvarar fem månaders hyra av denna tomma vattenborg.

Ja, det är inget annat än en skymf mot våra lokala föreningar som varje dag skapar meningsfulla aktiviteter och kulturevenemang för Karlskronaborna. Listan är hur lång som helst på vad Studieförbunden bidrar med och vilket värde dess verksamhet skapar för våra kommuninvånare.

Hela det svenska musikundret hade förmodligen inte blivit till utan studieförbunden och kulturskolornas inkluderande miljöer.

Annons

Den svenska folkbildningen är en tradition med över 100 år på nacken och har under detta århundrade varit en viktig aktör i demokratisk utveckling i hela vårt land.

När Tidöregeringen valde att svinga hårt mot folkbildningen var vi många som var orolig att detta skulle få ringar på vattnet.

Tyvärr kan vi bara konstatera att regeringens slägga nu även har nått ner till Karlskrona och på onsdag kan våra lokala studieförbund vakna upp till en helt annan verklighet. Utan att ens få möjlighet att berätta hur detta slår mot dom. Det är bedrövligt!

Det förslag till beslut som ligger på bordet är ett dråpslag mot folkbildningen, för alla föreningar som är medlemmar i ett studieförbund och för Karlskronabornas möjlighet att få lära sig vad de vill, fritt och frivilligt. Detta kommer att få konsekvenser och det riskerar att öka klyftorna för tillgänglig bildning och kultur.

Detta är ingenting som vi ställer oss bakom. Gör om och gör rätt!

Selma Björk Matthiasdóttir, Jan Elmqvist, Ingalill Niklasson, Ken Törngren, Jonna Andersson, Henrik Karlsson, Annelie Modée, Sven Siwe och Pia Holgersson, Socialdemokraterna i Kultur och fritidsnämnden.

Fredrik Karlsson, Centerpartiet i Kultur och fritidsnämnden.

Ulf Hansson, Vänsterpartiet i Kultur och fritidsnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons