Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Klart med arbetsskor i sjukvården

Det blir fria arbetsskor för fler i sjukvårdpersonalen nästa år.
Arbetsskor • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rediga arbetsskor blir det nu i sjukvården.
Rediga arbetsskor blir det nu i sjukvården.Foto: Jan Pettersson

Förberedelserna är inne i slutskedet och finansieringen är klar sedan länge.

Fria arbetsskor är ett uppdrag i vår regionplan och pengarna finns avsatta i den budget som vi tog fram när vi styrde Regionen. Och både regionplanen och budgeten gäller fortfarande.

Annons

Fria arbetsskor är i första hand en arbetsmiljöfråga. Vi vet att vårdpersonal går tiotusentals steg varje dag på hårda golv, och både vetenskap och statistik visar på olycksrisken liksom risken för belastningsskador i rygg, höfter och knän om man använder fel skor. Vilket många inom vården tyvärr gör, man går till och med i foppatofflor.

Men det är också en rättvisefråga.

Flertalet av Regionens drygt 5 000 anställda jobbar inom sjukvården men långt ifrån alla har fria arbetsskor idag.

Alla har inte heller råd att lägga tusenlappar på skor.

Skor som dessutom förstörs på jobbet, av urin eller blod eller kräkningar. Blekinge är inget undantag. Fria arbetsskor i vård och omsorg är ingen självklarhet.

Det är lagkrav på skyddsskor för personal som jobbar i specifikt farliga miljöer. Därför betraktas skyddsskor som en del av en arbetsklädsel för tjänsten och därför har till exempel operationspersonal fria arbetsskor.

Men regionernas sjuksköterskor har generellt inga fria arbetsskor och det är ännu mer sällsynt att undersköterskor har det.

Nu ska det alltså bli ändring på det i Blekinges sjukvård. För trots en extremt tuff ekonomisk situation har vi hela tiden stått fast vid att fler ska få fria arbetsskor.

Det förslag som nu tagits fram innebär att Regionen tillhandahåller skor för att användas i tjänsten. För att arbetsskorna inte ska förmånsbeskattas utan betalas av arbetsgivaren, måste vissa krav vara uppfyllda.

Region Blekinges namn eller logga ska finnas på skorna och det blir obligatoriskt att använda skorna. Som inte heller får användas för privat bruk eller förvaras hemma, skorna ska stanna på jobbet för det är arbetsskor.

Annons

Vi är övertygade om att fria arbetsskor är en viktig insats i det systematiska arbetsmiljöarbetet och det känns riktigt bra att det nu finns förutsättningar för att möjliggöra detta.

”För trots en extremt tuff ekonomisk situation har vi hela tiden stått fast vid att fler ska få fria arbetsskor.”
Christina Mattisson, socialdemokraterna och Kevin Ny, centerpartiet.

Senast 1 januari ska allt vara klart enligt verksamhetsansvariga. Fria arbetsskor ingår i den budget och regionplan som fortfarande gäller och vi utgår ifrån att det nya styret inte stoppar detta.

Christina Mattisson, gruppledare och oppositionsråd (S)

Kevin Ny, gruppledare och oppositionsråd (C)

Annons
Annons
Annons
Annons