Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Kvinnojouren har kunskaperna

I dag den 25 november infaller FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.
Våld • Publicerad 24 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mäns våld mot kvinnor - hur kan vi stoppa det?
Mäns våld mot kvinnor - hur kan vi stoppa det?Foto: Claudio Bresciani / TT

Vi på Kvinnojouren Karlskrona anser att det är en viktig dag för alla att påminnas om sitt ansvar för att bidra i jämställdhetsarbetet!

Ett av Kvinnojourens fokusområden är att arbeta preventivt och i år har vi lagt tid på att få fler att engagera sig i arbetet tillsammans med oss.

Annons

Mäns våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga det bottnar i synen och arbetet för jämställdhet. Forskningen visar att ju mer ojämställt ett land är desto mer förekommer våld i nära relation.

Vi på Kvinnojouren får dagligen samtal från kvinnor/barn/ungdomar och i viss mån män som varit eller är utsatta för våld i nära relation. Trots att

Sverige är ett av världens minst ojämställda länder ökar våra samtal konsekvent, vad beror det på?

Vi tror att en stor del handlar om att vi lever i ett samhälle som arbetar för lite med att motarbeta stereotypa könsnormer, trots att vi vet att mäns våld mot kvinnor hänger ihop med destruktiva maskulinitetsnormer.

Mycket fokus ligger på gängkriminalitet men vi ser på sambandet, bryter vi destruktiva maskulinitetsnormer gynnar det alla.

Vi möter en del föreställningar när vi är ute och föreläser och idag vill vi bemöta dem för att vi ska få fler att se sitt ansvar och kunna arbeta med huvudfrågan: Ett jämställt samhälle fritt från våld!

* Varför pratar ni bara om kvinnor som utsätts för våld, män utsätts också för våld i nära relation?

Ja, män utsätts också för våld i nära relation, men våldet är inte lika grovt, upprepat och sexualiserat. År 2022 anmäldes 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen.

För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent.

Under 2022 konstaterades 10 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation. Alla förövare var män.

Annons

* Varför går hon inte om hon blir misshandlad?

För det första: relationen börjar aldrig med misshandel för då hade den avslutats omgående, mannens våld smyger sig in i relationen successivt.

För det andra: det tar lång tid innan du identifierar dig som våldsutsatt, det är omgärdat med stor skam och du söker förklaringar och orsaker till mannens beteende.

För det tredje frågar vi oss, varför går inte mannen om han tycker illa om kvinnan?

* Våld är mycket vanligare bland invandrare än bland svenska familjer?

Det vet vi inte. Än så länge pekar inga siffror på det i forskningen. Det finns exempelvis ingen överrepresentation bland utlandsfödda män bland de som dödat en partner.

Att hävda att etnicitet är förklaringen gör att frågan får helt fel fokus och leder till fel insatser!

* Varför söker sig kvinnor igen å igen till våldsutövande män, borde de inte undvika att hamna i våldsamma relationer på nytt?

Det finns ingen forskning som visar att kvinnor som lämnat en våldsam relation går in i en ny våldsam relation.

Tvärtom visar siffror att de allra flesta kvinnor aldrig mer hamnar i en våldsam relation.

Annons

* Varför galer ni kvinnor så högt om en man råkar tafsa på er eller om en kille råkar skrika hora, det är väl inte så farligt?

Jo, det är farligt! Det är just det beteendet som är grunden till hur våldet kan accepteras. Att negligera sexistiska skämt och tafsande höjer gränsen för vad som accepteras och leder till grövre våld inte mindre våld (våldspyramiden).

* En kvinna som är prostituerad har ju själv gjort sitt val. Det finns ju de som vill vara prostituerade?

I en svensk undersökning som gjordes för ett par år sedan intervjuades över 800 kvinnor som prostituerat sig, ingen av dem skulle välja att prostituera sig om de hittade ett bra alternativ.

Vill du hjälpa en fattig, prostituerad kvinna som är i behov av pengar kan du ge henne pengar utan att först utnyttja henne sexuellt.

* Det finns väl ingen som dött av att se lite porr, när jag växte upp hade vi ju till och med planscher på tonårsrummet med nakna kvinnor?

Porren är inte densamma idag. Internet och globalisering erbjuder en obegränsad marknad för sexindustrin öppen för alla. Många barn ser sin första porrbild/porrfilm i 11-årsåldern antingen hittar de den själva eller visas de av en kompis.

Med mobiler finns allt lättillgängligt. PornHub som är en av de vanligaste söksidorna erbjuder, ”Sex med styvdottern”, ”Sex med min sugna lillasyster”, ”Hårt analsex”, ”Hon älskar att bli strypt”….

Jo, det finns de som dött som en konsekvens av att se porr. Det finns unga tjejer som idag har grava hjärnskador efter att deras pojkvän använt strypsex och ibland utan att förstå allvaret.

”Jo, det finns de som dött som en konsekvens av att se porr. Det finns unga tjejer som idag har grava hjärnskador efter att deras pojkvän använt strypsex och ibland utan att förstå allvaret.”
Jessica Gunnar, Kvinnojouren, Karlskrona

Unga människor som matats med skadlig porr i flera år utan en vuxens perspektiv. Unga som har sex de tror förväntas av dem, inte sex som de själva vill. PornHub helt fritt, bara ett knapptryck bort och utan en bank-id-funktion.

Annons

* Det finns så många kvinnor som ljuger och överdriver för att få fördelar exempelvis i vårdnadstvister.

Ja, visst finns det kvinnor som ljuger men vi har aldrig mött någon som frivilligt har velat slitas upp ur sitt sammanhang, lämna sitt hem (utan nånting), sitt arbete, sin familj, sina vänner för att få fördelar. Och att kämpa för att ens barn ska slippa umgås med en våldsutövande förälder är sunt!

Vi hade aldrig tvingat en vuxen att umgås med en annan vuxen som misshandlat dem.

* Ni håller bara på med sånt där feministtjafs på Kvinnojouren!

Om du med feministtjafs menar att vi kämpar varje dag för att få till ett mer jämställt samhälle fritt från våld så ja då gör vi det.

Om vi vill ha en varaktig förändring måste vi sträva efter en kultur som bryter myterna om maskulinitetsnormen. Låt oss bryta kopplingen mellan maskulinitet och våld.

Använd gärna vår kunskap för utbildning och information! Sträva för jämställdhet. Det kommer göra vår värld mer rättvis och säker för alla!

Jessica Gunnar, verksamhetschef samt alla medarbetare på Kvinnojouren Karlskrona.

Annons
Annons
Annons
Annons