Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Många problem med sopsortering

Redan på 1970 talet så visste vi om miljöproblem med sopor miljöförstöring och så vidare men man gjorde inte mycket åt problemen då, titta på filmen Äppelkriget av och med Hasse och Tage.
Sopbilar • Publicerad 7 augusti 2023 • Uppdaterad 8 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En sopbil i centrala Karlshamn.
En sopbil i centrala Karlshamn.Foto: Johan Hultgren

Nu har det liksom börjat bli panik med miljön. I Karlshamns kommun så har man runt om i kommunen soptunnor med olika fack för sopsortering och det är en sopbil som tömmer tunna nr 1 och en annan sopbil som tömmer tunna nr 2, runt om i kommunen så står dessa tunnor vid varje villa tomt.

Vad jag menar är att de är ett jäkla körande till alla soptunnor, på landsbygden kör sopbilar till varje hus in på små grusvägar, problemet med detta är att sopbilen orsakar skador på grusvägarna för att en stor sopbil väger betydligt mer än en liten personbil, underhåll och skötsel och reparation av vägen får villaägaren själv bekosta och man får se till att vägen är framkomlig för en stor sopbil detta betalas av villaägaren själv.

Annons

Vad jag vill säga är att när man skapade detta system med soptunnor på landsbygden så tänkte man fel, man borde kunnat ha fungerande sopstationer i varje by där villaägarna ansvarar för skötsel och så vidare för att slippa all denna körning runt om på våra grusvägar och slippa alla stopp vid varje villatomt, till exempel på Holländarvägen norr om Svängsta så stannar sopbilarna vid vägen där det är hastighetsbegränsning på 70 km/h och där det kör mycket långtradare.

Problemet med att bygga sopstationer är att det är för tungrott och svårarbetat, folk exempelvis svårt för att samarbeta och det är för mycket byråkrati på vems mark ska sopstationen stå och vad får den för det.

Innan det fanns soptunnor på landsbygden så fick folk ta med sig soporna till en sopstation. Många gånger tror jag att hanteringen av våra sopor kostar lika mycket på miljön som själva soporna.

”Många människor på landsbygden förespråkar sopkärl så som det är i dag, det handlar mycket om bekvämlighet och lathet”
Anders Jönsson

Många människor på landsbygden förespråkar sopkärl så som det är i dag, det handlar mycket om bekvämlighet och lathet, det vore inga problem att ta med sig sopor till sopstationen till exempel när man hämtar posten när man kör till jobbet eller när man kör och handlar till exempel, men det är ju bekvämare att bara gå några meter utanför ytterdörren till sopkärlet.

Ett annat problem när det gäller sopor är folk i hyreshus, många av de som bor i lägenhet sorterar inte sina sopor man slänger allt i restavfall även om det finns sortering man knyter ihop påsen med alla sopor i och slänger i restavfall. VMAB påstår att dom hämtar inte soporna om de inte är sorterade men det stämmer inte för att dom öppnar ju inte varje påse som ligger i restavfall.

Det som kallas restavfall är enligt VMAB sopor som bränns upp. Som jag har sett detta med restavfall så är det en stor del av våra sopor kanske 30 procent och allt detta eldas upp bränns om det är.

Sopsortering, miljö, hmm...

Anders Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons