Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Oacceptabelt att stänga Mörrums bibliotek

Det är oacceptabelt att stänga biblioteket i Mörrum, en ort med 5 000 invånare!
Mörrum • Publicerad 14 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Böcker och bibliotek är bra för barn och alla andra.
Böcker och bibliotek är bra för barn och alla andra.Foto: Pernilla Rudenwall

Att bibliotek finns på många platser i en kommun är otroligt viktigt ur många olika aspekter. Ett bibliotek har en mycket större roll än enbart en plats att låna böcker.

”Att bibliotek finns på många platser i en kommun är otroligt viktigt ur många olika aspekter. Ett bibliotek har en mycket större roll än enbart en plats att låna böcker.”
Sofie Ekenberg, Centerpartiet

Det är en källa till kunskap och analys, det är nöje och förkovran. Det är en mötesplats för hela samhället, ung som gammal. Det ger möjlighet att läsa dagstidningar och veckotidskrifter för den som inte har råd att själv prenumerera eller för att kunna få ett smakprov på tidningsvärldens utbud.

Annons

Sedan några år tillbaka kan en låntagare via hemsidan eller via fysiskt besök på ett bibliotek låna böcker eller annan media från vilket bibliotek som helst i Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby eller Olofström. Uthämtning och sedan återlämning kan göras på det bibliotek som önskas.

Det är en mycket bra tjänst och innebär ett otroligt stort utbud och tillgänglighet. Men det täcker inte alla behov.

Biblioteket i Mörrum har, trots att det varken har Meröppet eller är tillgänglighetsanpassat, haft över 4 000 besök under 2023. Det gjordes över 13 000 utlån och av dessa var 63 % barnböcker.

Att läsning är viktigt för barns språkliga utveckling är fastslaget i en mängd forskning, och närheten till ett bibliotek där det går att välja och bläddra är mycket viktigt för både vuxna och barns intresse för böcker.

Både denna och förra regeringen har betonat vikten av ökad läsning, exempelvis genom Läslyftet i skola och förskola.

Styret i Karlshamn har på förslag att biblioteket i Mörrum ska stängas och ersättas av enbart den digitala bibliotekstjänsten. Digitala lån är möjligt sedan många år tillbaka och är ett bra komplement.

Men det går omöjligt att helt ersätta ett fysiskt besök på ett bibliotek. Där går det att bläddra i böcker för att fånga ens intresse, det finns möjlighet till sakkunnig hjälp på de bemannade tiderna.

Vid Meröppet skulle det sedan kunna gå att själv få botanisera bland bibliotekets stora utbud en stor del av dygnets timmar.

Självklart bör man titta på alternativa lokaler innan nedläggning. Det är sällan något återuppstår efter att det har avvecklats.

Det finns flera olika lokaler i centrala Mörrum som skulle kunna inrymma ett bibliotek och som skulle kunna göras tillgängligt och även ha Meröppet.

Annons

Utöka utbudet i stället för att avveckla!

Sofie Ekenberg, Gruppledare Centerpartiet Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons