Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Oroande för Blekinges företag

Hur räddar vi företagen i vår region?
Blekinge • Publicerad 12 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Energikrisen hotar blekingska företag. Bild: Butik stänger kylar för att överleva vinterns elräkning.
Energikrisen hotar blekingska företag. Bild: Butik stänger kylar för att överleva vinterns elräkning.Foto: Lasse Ottosson

Det viktigaste och mest brådskande för nästa regering är att rädda företagen och dess anställda. Väldigt många företag går nu på knäna och vet inte om de klarar nästa månads el-räkning.

Vissa börjar jobba natt, andra ställer in planerad produktion vilket medför arbetslöshet för en hel del anställda. Vad vill politikerna göra åt detta? För tillfället föreslås bidrag och delbetalning av el- räkning, men räcker det verkligen?

Annons

Vi tror att något radikalt måste till. Det är inte rimligt att priserna skiljer med många hundra procent mellan olika delar av Sverige. Detta gör att Sveriges företag inte jobbar på samma villkor, konkurrensen blir snedvriden. Vi tror att något radikalt måste till. Sätt ett max-tak på el-priset!

”Vi tror att något radikalt måste till. Det är inte rimligt att priserna skiljer med många hundra procent mellan olika delar av Sverige.”
Lasse Nilsson, Karlshamn; Annika Grünfeld, Ronneby; Staffan Berggren, Olofström; Patrik Johansson, Sölvesborg; David Altefur, Karlskrona

Vi befarar att antalet konkurser kommer att skjuta i höjden, både på grund av företagens ökade kostnader och minskad köpkraft hos företag och privatpersoner. Energipriserna slår från två håll för de flesta företag, de egna kostnaderna ökar och kundernas köpkraft minskar radikalt oavsett om de är företagskunder eller privatkunder. Högkostnadsskyddet för el kommer inte att vara tillräckligt som insats, för några kommer det att komma för sent.

Uteblivna investeringar

Etableringar av företag i dyra el-område är idag kraftigt hotat både på kort och lång sikt. För de flesta företag, från pizzerior till större tillverkande företag, är energikostnaden en avgörande faktor då man beslutar om nyetablering. Med dagens situation ser vi att kalkylerna för nyetablering är orealistiska. På längre sikt är det förödande för regionens konkurrenskraft, för jobben och för nyföretagandet. Beslut som påverkar på kort och lång sikt

Nästa regering behöver agera kraftfullt, våra regionala politiker är oerhört viktiga i detta arbete. Hinder för nyinvesteringar vad gäller energiproduktion behöver undanröjas, vi behöver också fler konkreta insatser NU!

Våra små företag är viktiga, 4 av 5 jobb skapas här. Kommer insatserna att vara tillräckligt snabba och kraftfulla? Vi vill bidra till välfärd och jobbskapande på ett hållbart sätt, men vi behöver rimliga förutsättningar.

Företagarna i Blekinge är djupt oroade över rådande situation. Nu behövs det samverkan mellan regionens företag, länsstyrelsen och politiker på alla nivåer för att tillsammans rädda både företagen och hushåll i vår region!

Lasse Nilsson, Karlshamn; Annika Grünfeld, Ronneby; Staffan Berggren, Olofström; Patrik Johansson, Sölvesborg; David Altefur, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons