Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Pride - med stolthet, glädje och allvar

Blekinges Pridevecka är äntligen tillbaka med kunskap, färgglada flaggor och större allvar än någonsin.
Pride • Publicerad 13 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Denna flagga vajar färgglatt för glädje, stolthet och allvar inför Blekinges Pridevecka.
Denna flagga vajar färgglatt för glädje, stolthet och allvar inför Blekinges Pridevecka.Foto: Mostphotos

I år syns prideflaggan återigen på Sölvesborgs stadshus. Detta är en symbolisk handling eftersom det före detta SD-ledda styret valde bort att flagga för inkludering, gemenskap och alla människors lika rätt till kärlek.

I år firar Karlskrona Pride dessutom tio år. Vi socialdemokrater har varit med från start och tillsammans har vi synliggjort, stöttat och utvecklat förutsättningar för HBTQ+personers liv samt visat på vikten av öppenhet, frihet och kärlek.

Annons

Vi socialdemokrater tvekar inte – Blekinge ska vara en region för alla.

Blekinge ska vara en välkomnande plats där du ska kunna älska den du vill och vara den du är. Vi står i alla sammanhang upp för människovärdet och kräver krafttag mot de hatbrott som begås på grund av rasism, främlingsfientlighet och hets mot HBTQ+personer.

I vårt starka samhälle accepteras inte diskriminering varken på arbetsplatsen, i skolan, på krogen eller i hemmet.

För oss socialdemokrater är det viktigare än någonsin att stå upp för alla de framsteg som har gjorts för ett öppnare samhälle. Sverige har nu den mest högerkonservativa regering någonsin, där Sverigedemokraterna sitter i bakgrunden och styr.

Runt om i Sverige ifrågasätter SD Prideparader och bedriver häxjakt mot dragqueens som läser sagor för barn. Så sent som förra veckan valde Björn Söder (SD) att anklaga Pride för att legitimera pedofili och man har som parti ständigt röstat emot förslag som förbättrar för HBTQ+personer.

Det är med oro vi ser på framtiden. SD har som grundbult att ställa olika grupper mot varandra i samhället för att skapa konflikt, osämja och oro.

Den nya regeringen har bara suttit vid makten i ett år men vi ser redan hur retoriken och tonläget i Sverige har förändrats. Sverige har en historia av respekt och acceptans och det är oroväckande att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bygger sitt regeringsunderlag på ett parti som SD. Ett parti som representerar allt annat än respekt, acceptans och jämlikhet.

All kärlek är bra kärlek och vi socialdemokrater kommer alltid att försvara HBTQ+personers rätt att få finnas, synas och leva i vårt Blekinge. Vi kommer alltid att jobba för att motverka den diskriminering som gör att HBTQ+personer känner sig tvingade att fly till större städer för att kunna leva sitt eget liv.

Vi socialdemokrater kommer alltid att stå upp för att Blekinge ska vara en plats där du kan leva och bo tryggt, oavsett vem du är och vem du älskar.

”Vi socialdemokrater kommer alltid att stå upp för att Blekinge ska vara en plats där du kan leva och bo tryggt, oavsett vem du är och vem du älskar.”
Ida Larsson, Christina Mattisson, Sandra Bizzozero, Ola Robertsson, Per-Ola Matsson, Birgit Brorsson Birgersson och Morgan Bengtsson, socialdemokraterna i Blekinge

Nu firar vi Pride i Blekinge med glitter, sång, dans och en stor portion allvar. Vi hoppas att vi ser er alla i paraden eller i publiken när prideparaden passerar på Karlskronas gator och torg. Blekinge behöver mer kärlek, inte mindre.

Annons

Ida Larsson, Ordförande HBTQ+ Socialdemokraterna i Blekinge

Christina Mattisson, regionråd Blekinge.

Sandra Bizzozero, oppositionsråd Karlskrona

Ola Robertsson, oppositionsråd Ronneby

Per-Ola Mattsson, oppositionsråd Karlshamn

Birgit Brorsson Birgersson, kommunalråd Sölvesborg

Morgan Bengtsson, kommunalråd Olofström

Annons
Annons
Annons
Annons