Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Privatisera inte arbetet med barns och ungas psykiska hälsa

Inför valet 2022 lovade vi socialdemokrater en rejäl satsning på arbetet för barn och ungas psykiska hälsa.
Region Blekinge • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Privatisera inte psykvården för barn och unga för det fungerar sämre, det skriver Christina Mattisson och Magnus Johansson, socialdemokraterna.
Privatisera inte psykvården för barn och unga för det fungerar sämre, det skriver Christina Mattisson och Magnus Johansson, socialdemokraterna.Foto: Gunnel Persson och Mattias Mattisson

I ett tufft ekonomiskt läge kunde vi också avsätta sammanlagt 60 miljoner kronor under tre år för att förstärka detta viktiga arbete. En tydlig och bra plan för hur regionens arbete med frågan hade tagits fram av personalen som nu kunde omsättas i praktisk handling.

När politiken och verksamheten jobbar tillsammans kan man också göra skillnad.

Annons

Och skillnaden visar sig redan tydligt när resultaten för arbetet år 2023 nu redovisas. Köerna till utredning för neuropsykiatriska diagnoser har mer än halverats, bland annat genom att man använt privata vårdgivare som ett komplement på ett bra sätt. Och andelen som får vård inom 30 dagar på BUP har ökat med nära 7 procentenheter.

Nu finns det en väg in till vården för den som behöver hjälp och såväl öppenvård som slutenvård för barn och unga med psykisk ohälsa har förstärkts kraftigt med ny personal.

”Det finns nu en tydlig känsla att vi är på väg åt rätt håll. Samtidigt som vi får dessa positiva rapporter förbereder den SD-ledda regionledningen en privatisering av hela vården för barn och unga med psykisk ohälsa.”
Christina Mattisson och Magnus Johansson, socialdemokraterna, Region Blekinge

Det finns nu en tydlig känsla att vi är på väg åt rätt håll. Samtidigt som vi får dessa positiva rapporter förbereder den SD-ledda regionledningen en privatisering av hela vården för barn och unga med psykisk ohälsa. Skälet för denna privatisering anges vara att minska köerna.

Men erfarenheterna från andra regioner som gått före i privatiseringsspåret har inte visat att det lett till minskade köer. Tvärtom ökade kostnader.

Vad vi däremot riskerar med att nu privatisera denna verksamhet är att den goda anda som finns bryts och det sammanhållna arbetet som så väl behövs plottras ut. Om man inte har ideologiska skygglappar kan man se att det finns andra, och bättre, lösningar på barn- och ungdomspsykiatrins problem än privatiseringar.

Trots att vi ser tydliga framsteg så kan vi inte luta oss tillbaka. Allt för många barn och unga mår psykiskt dåligt och det måste vi hantera. Det gör vi genom att lyssna på proffsen inom vården, att samordna samhällets resurser och inte minst se att den nu inslagna vägen går åt rätt håll.

Detta, om något, borde mana till eftertanke hos den SD-ledda regionledningen. I väntan på denna eftertanke är det viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd, för endast då kan vi stoppa privatiseringen av en verksamhet som utvecklas bra och som är så viktig för våra barn och unga.

Allt annat vore ett enormt svek från vuxenvärlden.

Christina Mattisson Gruppledare (S)

Magnus Johansson, 2:e i hälso- och sjukvårdsnämnden (S)

Annons
Annons
Annons
Annons