Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Reflektioner om Sverigedemokraterna

Som vanligt har Anders Englesson en bra insändare i Sydöstran.
Det var den 1 december om hatpartiet SD.
Insändaren ger anledning till en del reflektioner. Det finns naturligtvis de som protesterar, när SD kallas nazister. Men vad ska man annars kalla dem?
Sverige • Publicerad 14 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kampen mot nazismen är inte över än menar debattören.
Kampen mot nazismen är inte över än menar debattören.Foto: AP

SD grundades av nazister och har behållit sin ideologi intakt ända sedan grundandet 1988. Det finns en bra bok om detta, Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti (Vaktel Förlag), skriven av den internationellt erkände forskaren om nazism, Christer Bergström.

Allt jag skriver här är fakta hämtat från nämnda bok och aktuella uttalanden från SD eller andra brunblåa politiker.

Annons

I dag är det väl näst intill övertydligt att SD utsett muslimerna till sina huvudfiender. På muslimerna skylls det mesta. Mot muslimerna manifesteras och görs uttalanden som inte på något vis är kärleksfulla. Moskéer ska avlyssnas. Moskéer ska rivas. Muslimska religiösa symboler ska inte få synas i samhället.

Muslimer har fallenhet för gängkriminalitet och gruppvåldtäkter. Allt enligt SD - och med samma retorik som användes i Tyskland av tyska nazistpartiet NSDAP under 30-talet.

Men i Adolf Hitlers Tyskland var det i stället judarna som var huvudfienden. NSDAP utfärdade rekommendationer till tyska pressen om att förknippa judar med kriminella gäng, sexualbrott och mord. I Hitlers Mein Kampf skrevs om hur judarna förstörde de tyska flickorna och kvinnorna.

Eftersom judarna (och även romerna) betraktades som särskilt kriminella utfärdade man en lag ”Gemeinschaftsfremdengesetz” (”Samhällsfrämmandelagen”). Enligt denna lag kunde alla som ”ställt sig utanför samhällsgemenskapen” dömas särskilt hårt. Lagen gällde alla, inte bara judar och romer.

Exempel på vilka som kunde dömas för att ha ställt sig ”utanför” samhällsgemenskapen:

– Människor som bedömdes leva ekonomiskt ansvarslöst eller omoraliskt

– De som bedömdes vara sexuellt lössläppta

– Människor som ”visade en tendens att tigga eller lösdriva”

– Människor som underlåtit att betala underhållsbidrag

Med denna ”gummiparagraf” kunde man i stort sett sätta dit vilka oönskade element man ville.

Annons

Jämför med SD:s idéer om ”dålig vandel” och vad det kan leda till.

I ett tal på 30-talet sa Hermann Göring följande:

”Den som agerar utanför folkgemenskapen, som bevisligen motarbetar och förstör den nationella gemenskapen, den som förråder denna stat och därmed folkgemenskapen, den ställer sig också utanför denna nationella gemenskaps lagar och förlorar då sin möjlighet till rättsligt skydd.”

Här ser vi tydliga paralleller i Sverigedemokraternas principprogram, där följande kan läsas:

”Även som infödd svensk kan man upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.”

Den invandrare som inte ”lojalt” byter identitet och kultur kommer aldrig att ”tillhöra den svenska nationen” och bli behandlad därefter.

Även om det inte står utskrivet här, kommer många att förlora mycket av det rättsliga skydd vi har i dag, om man inte anses tillhöra den ”svenska nationen”. Detta är klart uttalat i många sammanhang, den senaste tiden av SD:s moderata megafon Maria Malmer Stenergard. För ett par veckor sedan sa hon, att den som uttrycker sig på ett sätt som inte gillas av regeringen alltför många gånger kan utvisas, även om det sagda INTE bryter mot yttrandefriheten.

”Om det nu skulle komma en lag som kräver efterlevnad av SD:s ovan beskrivna definition av svenskhet, kan bara fantasin sätta gränser för vad den kan åstadkomma.”
Lars Erik Jonsson

Om det nu skulle komma en lag som kräver efterlevnad av SD:s ovan beskrivna definition av svenskhet, kan bara fantasin sätta gränser för vad den kan åstadkomma. Och vi ser i dag många utspel från SD och lydpartierna om önskemål av liknande gummiparagrafer.

Som sölvesborgare är det förstås extra skrämmande att se att så många röstar på SD lokalt. En förklaring kan förstås vara att många inte är insatta i vad SD verkligen står för och vad de vill med vårt land, utan det är ett allmänt missnöje. Men vad man är missnöjd med kan bara de själva svara på.

Varningsflaggor har dock inte saknats. Sådana varningsflaggor är exempelvis:

Annons

– Klart uttalat mål att slippa flyktingar och ”nettoförluster” i vår kommun

– Oppositionspolitik bedriven medelst manifestationer och av politiker startat ”folkinitiativ”

Louise Erixons uttalande i en insändare i Expressen att det är ”smaklöst” att ta emot flyktingar

En sak är dock klar:

De aktiva SD-politikerna i vår kommun är - eller borde vara - fullständigt medvetna om vilka destruktiva krafter de sätter i rörelse. Ändå väljer de fullt medvetet att jobba för denna hemska ideologi. Och naturligtvis är KD fullt införstådda med vilket parti de stödjer.

Måtte vi bara kunna hålla stånd mot denna vidriga ideologi!

Lars Erik Jonsson, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons