Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Regeringen storsatsar på infrastrukturen

När Moderaterna styrde Sverige fick skattesänkningar för de som tjänar mest, gå före investeringar i vårt gemensamma samhälle.
Socialdemokraterna • Publicerad 1 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomas Eneroth och Helen Björklund (bild) skriver tillsammans med Christina Mattisson om regeringens storsatsningar på infrastruktur i sydöstra Sverige.
Tomas Eneroth och Helen Björklund (bild) skriver tillsammans med Christina Mattisson om regeringens storsatsningar på infrastruktur i sydöstra Sverige.Foto: Gunnel Persson

När vi tillträdde 2014 påbörjande vi därför ett arbete med att renovera, reparera och bygga ny infrastruktur. Nu i juni presenterade regeringen en rekordinvestering i svensk infrastruktur på närmare 900 miljarder kronor de närmaste 12 åren. Det är investeringar i hela landet, som beräknas skapa 300 000 nya jobb och förenklar vardagen för miljontals svenskar. Vi fortsätter därmed genomföra den största järnvägssatsningen i modern tid och vi satsar mer på att laga slitna vägar än någonsin förut.

Investeringarna kommer märkas av i Kalmar, Blekinge och Kronoberg. För att förbättra pendlingsmöjligheterna, öka takten i klimatomställning och skapa fler jobb, har regeringen valt att satsa på både järnvägar och vägar i sydöstra Sverige.

Annons

Vi satsar nästan fyra miljarder kronor på byggandet av Sydostlänken. Satsningen innebär helt ny bana mellan Olofström och Blekinge kustbana samt upprustning och elektrifiering av befintlig järnväg mellan Älmhult och Olofström. En viktig satsning för både Volvo och IKEA.

Vi genomför också en helt ny satsning på Kust-till-kustbanan där vi påbörjar dubbelspåret mellan Växjö och Alvesta. Stora satsningar görs dessutom på vägarna i Sydöstra Sverige, exempelvis satsar vi över två miljarder kronor på E22:an där utbyggnaden mellan Ronneby och Nättraby ingår.

Sammantaget innebär det att vi investerar närmare 8 miljarder kronor i infrastrukturen i sydöstra Sverige de närmaste åren. Det är en tredubbling i jämförelse med när Moderaterna styrde Sverige då infrastrukturinvesteringar i Stockholm prioriterades framför resten av landet. Så bygger vi ihop Sverige.

Vi socialdemokrater är övertygade om att samhället behöver ta ett större ansvar för välfungerade vägar och järnvägar i hela Sverige. Tyvärr ser vi hur det högerkonservativa blocket saknar denna ambitionsnivå.

Moderaterna vill satsa 30 miljarder kronor mindre på investeringar i ny infrastruktur och Kristdemokraterna 50 miljarder kronor mindre. Sverigedemokraterna har inte ens orkat presentera några siffror.

Frågan som måste ställas till det högerkonservativa blocket är därför – vilken satsning i sydöstra Sverige vill ni ta bort?

”Frågan som måste ställas till det högerkonservativa blocket är därför – vilken satsning i sydöstra Sverige vill ni ta bort? ”
Tomas Eneroth, Heléne Björklund och Christina Mattisson, socialdemokraterna

Är det till exempel satsningen på mer järnväg mellan Älmhult och Karlshamn? Vi har högre ambitioner! Genom en rekordinvestering i Sveriges infrastruktur ska vi bygga ihop landet, öka takten i klimatomställningen och skapa nya jobb.

Tomas Eneroth (S) infrastrukturminister

Heléne Björklund (S) Riksdagsledamot Blekinge

Christina Mattisson (S) Oppositionsråd Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons