Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Regionen illa skött, 2

Region Blekinge är så illa skött så man baxnar. Spelar ingen som helst roll vem som sitter och styr den skutan för den går på grund om och om igen. Vänster, höger, mitten, ingen styr den så den når hamn.
Region Blekinge • Publicerad 22 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Filip Issal
Filip IssalFoto: Mattias Mattisson

Det är VI patienter och blekingebor som är lasten. Ingen annan. Men ändå försvinner vi. Vi blekingebor måste kräva annat utfall än det vi sett senaste 20 åren, det resultat vi ser är en sorglig historia när man sammanfattar en del av det;

1. 40 % får inte vård i tid. Oavsett färg på styret.

Annons

2. Underskotten är år efter år katastrof utan strukturella förändringar. Gör man samma sak om och om igen med samma utfall, vad är det kännetecken på...?

3. Personalen är underbemannad år efter år så man måste hyra in fd kollegor till mångdubbelt större kostnad. Trots detta har Region Blekinges totala personalstyrka ökat år efter år. Hur den logiken går ihop är ett under men det tyder på att personal anställs på andra områden än där de behövs, dvs vårdnära.

4. Byggnader och inventarier ska öka trefalt i värde med jätteinvesteringar kommande åren utan att något annat ska stryka på foten. Inga planerade försäljningar eller rivningar av byggnader. Hur det ska gå till utan ökade drift eller kapitalkostnader som ytterligare ska öka underskotten är en gåta.

5. Trots investeringar för flera miljarder i lilla Region Blekinge så ska en ökad investering från 25 miljoner till cirka 40 miljoner för persontrafik mellan Blekinge och ett av världens största företags huvudkontor i Älmhult stryka på foten. Det finns mängder med personal som idag pendlar till Älmhult från Malmö och Lund VARJE dag. Tänk om de bosatt sig i Karlshamn, Ronneby eller Karlskrona istället och kunde tagit tåget dit...

6. Jag har tidigare skrivit insändare om mängden sjukhus i sydöstra Sverige med Kristianstad, Karlshamn, Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn, Växjö och Ljungby.

En kvartscirkel på 15 mil med 400 000 invånare har lika många sjukhus som Stockholm. Men ingen vågar peta i den överkapaciteten pga länsgränser och bymentalitet. Istället planerar både Kalmar och Kronoberg för massiva nya investeringar i sjukhus likt Blekinge redan gör.

Att ingen sätter sig i en mental och intellektuell helikopter för att zooma ut vad som är bäst på 50-100 år sikt för hela sydöstra Sverige är fullt förståeligt. Är man inrutad i 4års cykler så är man men det är till men för oss som betalar kalaset.

Sjukvårdsförsäkringar har blivit vardag, bil istället för tåg och buss, svårt att rekrytera hit arbetskraft.... Ja, grattis för en studie i hur man inte ska styra en region.

”En kvartscirkel på 15 mil med 400 000 invånare har lika många sjukhus som Stockholm. Men ingen vågar peta i den överkapaciteten pga länsgränser och bymentalitet. Istället planerar både Kalmar och Kronoberg för massiva nya investeringar i sjukhus likt Blekinge redan gör.”
Filip Aronsson Issal (L)

Och återigen nej, ni som nu står och hummar och brummar om persontrafiken till Älmhult eller en vårdcentral på Trossö, ni har styrt i 100 år och fortfarande får fyra av tio inte vård i tid, tåg är inget alternativ för mig mfl, Trossö har varit utan riktig vårdcentral i snart 15 år.

Så gå och sätt er längst bak i vagnen....

Filip Aronsson Issal (L), Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons