Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Säg nej till vårjakten

Under den process som ledde fram till remissvar till nya jakttider sade alla Jägareförbundets länsförbund i södra Sverige nej till vårjakt efter råbock!
Publicerad 2 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bäst att vårda viltstammen genom att säga nej till vårjakt på råbock.
Bäst att vårda viltstammen genom att säga nej till vårjakt på råbock.Foto: Hasse Holmberg / TT

Trots detta valde regeringen att införa denna jakttid i hela landet. Vi vill nu att regeringen tänker om för att ge rådjursstammen i södra Sverige en chans.

Varför kan inte södra Sverige ha vårjakt när mellersta Sverige kan?

Annons

Flera röster i debatten pekar på länder där jakten på råbock endast sker på våren och vill göra gällande att detta fungerar. Det man genast måste påpeka är att det i Sverige inte blir en fråga om jakt enbart på våren utan också sedvanlig jakt på råbock i augusti. Dubbelt upp alltså.

Det finns de som anser att det finns gott om rådjur, att stammen borde tåla att beskattas hårdare och att det därmed inte vore något problem att jaga vår likväl som höst. De har till viss del rätt. Rådjursstammen är på många ställen stor och det finns utrymme till ett högre uttag men det uttaget kan inte göras på handjur allena, könsfördelningen på fällda djur är som sagt redan skev och just detta är vad som riskerar att rasera vår rådjursstam om vi inte kan få gehör.

Att vilja stoppa vårjakten på råbock innebär inte att länsförbunden saknar förtroende för sina medlemmar, tvärt om! Vi litar och tror på att våra medlemmar vill att förbundet uppfyller sitt syfte, som är själva grunden, nämligen att vårda det vilda i syfte att med hållbarhet och uthållighet skapa möjlighet att såväl nyttja som bevara denna fantastiska naturresurs!

Södra Sverige står för cirka 65 procent av rådjursavskjutningen i landet. 45 procent av alla rådjur som skjuts är råbockar. Inte så farligt kanske någon tycker men då måste man komma ihåg att bockarna bara utgör cirka 25 procent av stammen till att börja med!

En råbock går över cirka 200 hektar men i södra Sverige är den genomsnittliga storleken på en fastighet cirka 27 hektar. En bock vandrar alltså över åtta fastigheter i genomsnitt, läs åtta jaktlag/jägare. Vi har inte viltvårdsområden eller stora jaktlag som i norr och många fastighetsägare har gästjägare till bockjakten.

I snart 200 år har jägarna värnat viltstammarna! I syfte att med hållbarhet och uthållighet skapa möjlighet att såväl nyttja som bevara denna fantastiska naturresurs.

Alltså säger vi ja till lokal förvaltning med viltet i fokus och nej till jakt på råbock i maj och juni i syd!

Undertecknas av ordföranden för Jägareförbunden i syd:

Linda Mattisson Olsson, Jägareförbundet Blekinge

Gunnar Lindblad ,Jägareförbundet Jönköpings län

Annons

Magnus Stolpe, Jägareförbundet Halland

Bill Nelson, Jägareförbundet Kalmar län

Ewert Frisk, Jägareförbundet Kronoberg

Kurt Anders Andersson, Jägareförbundet Skaraborg

Lars Persson, Jägareförbundet Skåne,

Magnus Kelldén, Jägareförbundet Södra Älvsborg

Jonas Fransson, Jägareförbundet Södermanland,

Anders Olsson, Jägareförbundet Värmlands län

Göran Eriksson, Jägareförbundet Örebro

Leif Thomsen, Jägareförbundet Östergötland

Annons
Annons
Annons
Annons