Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Sämre med Åkessons prioriteringar

SD och högern i Karlskrona säger att de satsar på skolan men inte en krona mer än vi socialdemokrater hade i budget 2022 är satsade.
Karlskrona • Publicerad 17 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Håkan Eriksson (S), Karlskrona.
Håkan Eriksson (S), Karlskrona.Foto: Christian Dahlgren

På totalen blir mindre eftersom Åkesson och SD exempelvis har valt att sänka bränslepriset istället.

För oss är det självklart att vi behöver ha fler elever som uppnår kunskapsmålen, inte färre. När SD och högern presenterade sin budget fanns där många löften om ”satsningar” på skolan, men få av dem har de lyckats uppnå. Idag visar grundskolan ett minus på 15 miljoner och gymnasieskolan ett minus på 4 miljoner.

Annons

Detta innebär att skolorna tvingas till tuffa besparingskrav.

Satsningen som görs på läxhjälp är statsbidrag på 1,3 miljoner jämfört med när vi socialdemokrater styrde, då hade vi 4,3 miljoner, ett statsbidrag som vi som kommun inte är garanterade.

För oss var satsningen på läxhjälp så viktig att vi varje avsatte pengar för att verksamheten skulle veta att vi ville erbjuda alla elever läxhjälp, oavsett om det kom pengar från regeringen eller inte.

Det gör skillnad vem som sitter i regeringen, även för oss i Karlskrona kommun. En av de största skillnaderna är att den socialdemokratiskt ledda regeringen införde ett generellt statsbidrag - skolmiljarden. Det var en viktig satsning som gav ett tillskott på 6,5 miljoner kronor extra varje år för Karlskronas elever.

SD och Åkesson valde bland annat att få igenom en sänkning av bränslepriserna som kostade skattebetalarna 7 miljarder kronor. Trots detta är inte bränslepriserna billigare nu än förra året!?

Om vi istället hade fördelat ut de 7 miljarderna till våra skolor i landet hade vi i Karlskrona fått 45,5 miljoner till skolan. Det är mycket pengar som hade gjort stor nytta för våra elever.

Det hade exempelvis kunnat betala för 63 fler lärare för Karlskronas elever.

Det är dags att våra lokala politiker som nu styr Karlskrona Kommun stiger fram och tar ansvar för våra elever så vi slipper besparingar i skolan och i stället kan genomföra de nödvändiga satsningar som behövs.

”Det är dags att våra lokala politiker som nu styr Karlskrona Kommun stiger fram och tar ansvar för våra elever så vi slipper besparingar i skolan och i stället kan genomföra de nödvändiga satsningar som behövs.”
Håkan Eriksson, socialdemokraterna

Vi skulle tillsammans kunna tillskriva regeringen och berätta att det finns stora behov i skolan. Genom att satsa på skolan och våra elever så kan vi undvika att låta barnen betala priset för den ekonomiska krisen. Det kommer vi socialdemokrater alltid att stå upp för.

Håkan Eriksson, Oppositionsråd (S), Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons