Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Socialdemokratin älskar friheten!

Att alla ska ha möjlighet att oavsett bakgrund kunna välja vad de vill bli har alltid varit en av socialdemokratins viktigaste frågor. Det är frihet på riktigt!
Ideologi • Publicerad 9 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20141009
Leif Nysmed, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
STOCKHOLM 20141009 Leif Nysmed, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Jag hade själv val jag kunde göra - jag gavs friheten att välja. Det var inga måsten i att göra de val jag gjorde. Och visst gjorde jag bra val och mindre genomtänkta val, men det var mina egna fria val.

När jag senare i livet valde att läsa in gymnasiekompetensen på Komvux och folkhögskola, så var det en möjlighet att få växa i arbetslivet och som person. Dessutom öppnade det upp för nya val som jag var fri att göra.

Annons

Självklart har jag fått jobba och visa vad jag går för att få alla de möjligheter som givits mig, men friheten att få välja har funnits där.

Den friheten har inte alltid varit självklar, att få välja fritt och inte bara få drömma om vad man vill bli. Det är en socialdemokratisk vision som idag är hotad mer än någonsin.

Bland några av mina egna vänner från ungdomsåren syns det tydligt hur viktigt det är att möjligheterna att få göra sina egna val finns. En är idag chef inom den offentliga sektorn, en är egenföretagare och den tredje jobbar som i byggbranschen utan yrkesbevis. Alla tre dock med samma yrkesutbildning.

Den stora skillnaden mellan mina vänner är att de två förstnämnda tagit till sig de möjligheter som givits dom och har varit fria att välja sina egna vägar. Den sistnämnde är mer eller mindre fast hos sin arbetsgivare.

När man inte kunnat, eller vågat, göra nya val blir man väldigt smal i sitt kunnande och också mycket sårbar för konkurrens, ofta i form av dumpade villkor. Att i ett sådant läge inte kunna stå sig i konkurrensen med bättre kunskaper, skapar ofria människor som ser varje förändring i samhället som ett hot. Nya jobb eller utvecklade jobb ser dom inte som sin framtid, utan vill hålla fast vid det gamla.

Ändå är det just möjligheten att vidareutbilda sig som gett lilla Sverige en ledande roll i världen

Det kan låta som självklarheter men det finns tyvärr många som faktiskt inte tycker det här är viktigt, för att uttrycka sig diplomatiskt.

Varför ska de som går yrkesprogram i gymnasiet ha högskolebehörighet? De behöver inte plugga vidare sen, eller rättare sagt, en byggnadsarbetare behöver väl inte kunna så mycket? Klassföraktet lyser igenom högerns retorik tydligt, här ska inga arbetarungar komma och konkurrera om högskoleplatser.

Det är att fnysa åt det vi kallar klassresor.

Möjligheterna till vidareutbildning och kompetensutveckling inom sitt yrke ger ju inte bara företagen driftiga medarbetare utan stärker också den enskilde. Det talas ju ibland om ”fasta anställningar” som om löntagarna var fast i sina företag.

Annons

Ingen ska vara fast i sin anställning! Att vara trygg i sin anställning är en helt annan sak. Det är också frihet!

Det handlar om i slutändan om vilket samhälle vi vill ha? Vill vi ha friheten att kunna välja det som passar oss bäst, oavsett våra föräldrars tjocklek på plånboken? Eller vill vi ha ett samhälle där våra föräldrars bakgrund ska styra vad våra barn ska välja för yrke, ”skomakare, bli vid läst”, och sedermera behöva bocka för arbetsgivaren?

”För mig som socialdemokrat handlar det om att skapa ett samhälle där alla har möjligheten att bli det de vill, och vill man inte så har man ändå kunnat välja.”
Leif Nysmed

För mig som socialdemokrat handlar det om att skapa ett samhälle där alla har möjligheten att bli det de vill, och vill man inte så har man ändå kunnat välja.

I moderaternas och Sverigedemokraternas Sverige kommer man inte ens kunna välja, för där kommer utbildning och livsval bara handla om pengar och kontakter

Och en sån som jag, byggnadsarbetare, hade inte kunnat sitta i riksdagen.

Leif Nysmed, socialdemokratisk riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons