Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Sölvesborg i dag – Sverige i morgon?

Hösten 1994 arbetade jag som musik- och matematiklärare på Bokelundsskolan i Sölvesborg. Vid skolvalet det året röstade en handfull elever på det tämligen nybildade partiet Sverigedemokraterna, vilket ledde till att skolan satsade på temadagar om rasism och främlingsfientlighet.
Publicerad 8 juli 2022
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Nilsson, författare från Sölvesborg, tycker att det är svårt att följa Sverigedemokraternas politiska kompass.
Per Nilsson, författare från Sölvesborg, tycker att det är svårt att följa Sverigedemokraternas politiska kompass.Foto: Mattias Mattisson

Detta upprörde i sin tur en elev i nian vid namn Jimmie Åkesson, som då insåg att kollegiet bestod av ”rödingar och kommunistlärare” och blev nyfiken på det parti som ansågs så farligt. Så pass nyfiken att han strax blev medlem. Till saken hör att Sverigedemokraterna vid den tiden styrdes av nazister och kriminella unga män, och var förknippat med hat och hot mot invandrare, antirasister och homosexuella.

Det året fick Sverigedemokraterna 5 röster i kommunalvalet i Sölvesborg. I senaste valet, 2018, röstade 3425 sölvesborgare på Sverigedemokraterna, vilket ledde till att sd med stöd av m, kd och ett lokalt parti fick makten i Sölvesborg, och Jimmie Åkessons dåvarande flickvän Louise Erixon blev kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Så kan det gå.

Nu skriver vi 2022 och ett nytt val närmar sig. Under fyra år har min hemstad styrts av ett högerextremt parti, och haft ett kommunalråd som älskar vikingarockgruppen Ultima Thule och som säger att hon vill ”befria Sverige från liberalismens och socialismens klor”.

Hur har Sölvesborg förändrats?

Har invandrare och flyktingar flytt kommunen, har vi fått slöjförbud inom förskola, grundskola och i kommunala verksamheter, har böcker på de stora invandrarspråken rensats ut från biblioteket, vajar de svenska fanorna från alla flaggstänger, firas nationaldagen med pompa och ståt, spelas det nyckelharpa och sjungs det medeltida ballader på Stortorget? Nej, inget av detta. Småstadslivet går vidare, nästan som om ingenting hänt.

”Kritiken mot aktivism och politisk radikalism ges upp och Paludans bokbål försvaras. Och att sd hyllat Putin för hans kamp mot liberalism och dekadens och för Rysslands stängda gränser måste snabbt glömmas.”
Per Nilsson

Sverigedemokraterna har styrt Sölvesborg som vilket borgerligt parti som helst kunde gjort. Precis som i rikspolitiken är det stor skillnad mellan den hätska retoriken och de taktiska helomvändningarna. Nationalismen kan ges upp och vips stöder partiet en svensk Nato-ansökan som direkt gör Sverige beroende av andra länders agerande, först Finlands och nu Turkiets. Invandringskritiken ges upp och flyktingar från Ukraina välkomnas med öppna armar. Kritiken mot ”provocerande samtidskonst” ges upp och Lars Wiks rondellhund hyllas. Kritiken mot aktivism och politisk radikalism ges upp och Paludans bokbål försvaras. Och att SD hyllat Putin för hans kamp mot liberalism och dekadens och för Rysslands stängda gränser måste snabbt glömmas.

Sverigedemokraternas politiska kurs är svår att följa, och det är underligt att ett parti vars anhängare kallar sig Sverigevänner så intensivt hatar många av de idéer som byggt detta land.

”Sverigedemokraternas politiska kurs är svår att följa, och det är underligt att ett parti vars anhängare kallar sig Sverigevänner så intensivt hatar många av de idéer som byggt detta land.”
Per Nilsson, författare

Men för dem är matematiken enkel. Hade Sverige inte släppt in (alltför många) utlänningar hade vi sluppit gängkriminalitet, skjutningar, hederskulturer, bidragsberoende och långtidsarbetslöshet. Ja, utan invandrarna och flyktingarna hade vi sluppit i stort sett samtliga samhällsproblem i Sverige och levt i ett tryggt folkhem befolkat av ärliga och flitiga svenskar. För oss andra är sd en del av en högerpopulistisk våg som svept över världen. Ett av många partier som i högre eller längre grad karaktäriseras av nationalism, konservatism, främlingsfientlighet, islamofobi, homofobi, abortmotstånd, klimatförnekande, hat mot vänstern och liberalismen, mot etablissemanget och kultureliten, mot minoriteters rättigheter och mot mångfald.

Vänsterkamraterna tycker att vi hela tiden ska påminna om att sd är fascister. Jag är övertygad om att det är fel sätt att föra kampen. Men är partiet demokratiskt pålitligt? Det verkar ändå de flesta tro. Invändas kan väl att själsfränden Donald Trump visade mycket lite respekt för demokratin i USA, och det som händer i Victor Orbans Ungern stämmer också till eftertanke.

Själv tycker jag att Sverigedemokraternas hållning i den viktigaste framtidsfrågan är det som skrämmer allra mest.

När Jimmie Åkesson sommartalade här på Slottsudden 2018 skämtade han om klimatkrisen, hånade klimatengagerade ungdomar och statliga klimatsatsningar, och sa att ”vi svenskar har ju alltid gillat varmt väder.”

Annons

Jag har barn och barnbarn. Jag vill våga tro på en framtid för dem.

Per Nilsson, författare

Annons
Annons
Annons
Annons