Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Sölvesborgs företagsklimat rasar

I Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat har Sölvesborg rasat från plats 48 till 78.
Sölvesborg • Publicerad 29 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt inte okunniga socialdemokratiska och moderata politiker förstöra Sölvesborgs företagsklimat skriver Sverigedemokraternas Mats Gunnarsson.
Låt inte okunniga socialdemokratiska och moderata politiker förstöra Sölvesborgs företagsklimat skriver Sverigedemokraternas Mats Gunnarsson.

Den enorma framgångsresa uppåt i samma ranking då Samstyret styrde (då näringslivsfrågorna hade fullt fokus) ledde det dialogpräglade arbetet till att klättrade till en av rikets mest näringslivsvänliga kommuner.

Nu faller företagarnas betyg på kommunen i rasande fart och i tid finns en direkt koppling till då S och M lanserade sitt nya styre efter sommaren år 2022 - och följderna med det.

Annons

Enkäten till företagen skickades ut 2023 och de radikala förändringarna svaren i negativ riktning förstår givetvis vem som helst är direkt kopplat till det av folket oönskade nya styret med den oönskade nya politiken.

Inte minst sticker företagens uppfattning om politikers attityder till näringslivet alarmerade ut i mätningen, vilket är allvarligare än att bara få passera obemärkt förbi.

Det är ingen slump utan handlar i grunden om en nonchalant politisk kommunpampsinställning, utan förmåga att lyssna, reflektera och tänka nytt.

SD vet hur företag fungerar och vad eldsjälarna däri behöver. Entreprenörer lever med sina företag dag och natt. De har ständigt ambitioner och visioner om sina livsverk. Tanke till handling är snabb och som jag själv brukar säga: ”politiken spelar biljard, medan företag spelar pingpong”.

Då kommunbeslut krävs för företag att förverkliga idéer måste det gå fort och byråkratiska hinder minimeras för att dessa ens ska känna glöd eller ha mod att satsa. Nyckeln stavas dialog samt att inse att kommunen är en servicefunktion till de som skapar arbeten - och inte tvärtom.

Den dialogbaserade modell vi i tidigare styre initierade har slopats. Arbetssättet för oss var att politiker och tjänstemän återkommande och ofta vid samma bord förde en ödmjuk och lyssnande dialog med företag – lärde oss om dess mål och aktivt frågade vad kommunen kunde göra för att underlätta.

Istället för att sätta röda ”nej-stämplar” på idéer fördes kreativa resonemang om hur hinder kunde övervinnas, trots byråkratins spelregler. Denna fundamentala utgångspunkts tider är med nya Social-Moderaterna bevisligen avslutade.

Företag reagerar givetvis som alla övriga invånare på nedprioriteringen av dialog, trygghetsfrågor, grönytor, obefintliga planer för näringslivsutveckling, passivitet som ledde till Jobbklotets död samt den generellt mindre flexibla inställningen.

Ingen vill bli klappad på huvudet av högfärdiga rödblåa socialister med fokus på egna löner.

”Ingen vill bli klappad på huvudet av högfärdiga rödblåa socialister med fokus på egna löner.”
Mats Gunnarsson

Företag är samhällets livsnerv. De skapar arbetstillfällen som ger skatteintäkter, lockar inflyttning av skattekraft och utvecklar kommuner om de får lov att bolla idéer och tankar. Då duger inte tomt politiskt prat. Rasar näringslivets förtroende till kommunen måste vi förbereda oss på mindre pengar in till det gemensamma, hämmad utveckling av entreprenörsandan och avmattat driv att bygga nya bostäder.

Annons

Johan Dahlén, Svenskt Näringsliv, var tydlig då han talade om de största negativa förändringarna för Sölvesborg:

• Kommunpolitikernas attityd till företagen

• Information till företagen

• Tjänstemännens attityd till företagen

Det är min högsta ambition som f.d. företagare att driva denna fråga tillsammans med näringen i kommunen. Förtroendet som växte under det tidigare SD-ledda styret bör okunniga S- och M-politiker inte få rasera. Efter nästa val, då dessa partier inte längre kan ”muta” varandra till makten lovar vi att fortsätta arbetet med succéresan i näringslivspolitiken som vi då kom så långt med. SD är företagarnas parti.

Mats Gunnarsson, Sverigedemokraterna, T.f gruppledare Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons