Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Stöd innovativa nikotinprodukter

En ny opinionsundersökningen utförd av Ipsos på uppdrag av tankesmedjan We Are Innovation har kastat nytt ljus över varför före detta rökare i Sverige vänder sig till alternativa nikotinprodukter och vilka faktorer som påverkar deras beslut.
Hälsa • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vaping, ett alternativ till rökning?
Vaping, ett alternativ till rökning?Foto: Tony Dejak

Studien har titeln "Swedes’ views on the alternatives to cigarettes. Usage of alternative nicotine products among former cigarette smokers", ger värdefulla insikter i motiven bakom den växande trenden med alternativa nikotinprodukter bland tidigare rökare.

Ipsos-undersökningen visar att hälsa är den främsta drivkraften för före detta rökare att byta till alternativa nikotinprodukter. Även om sociala och ekonomiska överväganden också spelar en roll, prioriterar majoriteten av före detta rökare sin hälsa framför allt annat. Kvinnor tenderar att prioritera sociala faktorer högre än män, men hälsa är fortfarande den vanligaste orsaken till att byta till alternativa nikotinprodukter.

Annons

Sverige är på väg att bli rökfritt redan 2023, mycket tack vare den växande trenden med användning av alternativa nikotinprodukter bland tidigare rökare, som rapporten "Det svenska exemplet: En färdplan för ett rökfritt samhälle" (Smoke Free Sweden, 2023) pekar på. Detta har resulterat i en betydande minskning av rökrelaterade sjukdomar och dödsfall i landet.

Faktum är att Sverige har den lägsta förekomsten av rökrelaterade sjukdomar och minst antal förtida dödsfall på grund av tobaksrelaterade orsaker i Europa. Dessutom är dödsfallen i lungcancer i landet mindre än hälften av EU-genomsnittet, och de totala dödsfallen i cancer är 38 procent lägre. Med cancerfrekvenser som är 41 procent lägre än resten av EU, visar siffrorna siffror den betydande inverkan alternativa nikotinprodukter har haft både på folkhälsan och på enskilda individers hälsa.

Tillgång på ett varierat utbud av alternativa nikotinprodukter är avgörande för att sluta röka. Medan snus fortfarande är det mest populära alternativet i Sverige, vänder sig fler människor till innovativa alternativ som nikotinpåsar och vaping som rökavvänjning. Detta tyder på en växande efterfrågan på innovativa produkter för att hjälpa människor att sluta röka.

När man väljer alternativa nikotinprodukter prioriterar konsumenterna smak och nikotinnivåer. De flesta konsumenter behöver hitta en produkt med rätt smak och nikotinnivå som passar deras preferenser. Prisvärdhet är också avgörande för rökare att byta till alternativa nikotinprodukter. Hela 61 procent av användare av alternativa nikotinprodukter tror att prisvärda eller billigare alternativ än cigaretter är nyckeln till att få rökare att sluta. Detta belyser behovet av att alternativa nikotinprodukter prissätts konkurrenskraftigt och beskattas enligt sin lägre risk för hälsan för att uppmuntra fler människor att byta.

Trots att nuvarande attityder från regeringen och folkhälsomyndigheter uppfattas som antingen fientliga eller neutrala mot alternativa nikotinprodukter, anser över hälften av konsumenterna att regeringen bör stödja en övergång. Studien visade att 52 procent av konsumenterna tycker att den svenska regeringen bör stötta individers byte från traditionella cigaretter.

”Studien visade att 52 procent av konsumenterna tycker att den svenska regeringen bör stötta individers byte från traditionella cigaretter.”
Federico N. Fernández

I takt med att fler människor som vänder sig till alternativa nikotinprodukter finns det ett växande behov av att regeringar runt om i världen att stödja denna trend och tar en mer proaktiv roll för att uppmuntra rökare att sluta med cigaretter. Genom att stödja innovativa och säkrare nikotinprodukter kan beslutsfattare bidra till att minska rökningen och förbättra folkhälsan.

Federico N. Fernández, leder bland annat ”We Are Innovation”, ett globalt nätverk.

Annons
Annons
Annons
Annons