Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Stoppa mäns våld mot kvinnor!

Nyhetsflödet är nattsvart. Mobilen plingar allt för ofta med notiser om kvinnor som blivit utsatta för våld av män.
Orange Day • Publicerad 25 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stoppa mäns våld mot kvinnor skriver de socialdemokratiska Europaparlamentarikerna Evin Incir (bild), Helene Fritzon och Carina Ohlsson.
Stoppa mäns våld mot kvinnor skriver de socialdemokratiska Europaparlamentarikerna Evin Incir (bild), Helene Fritzon och Carina Ohlsson.Foto: Fredrik Persson / TT

Idag är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Våldet är så pass utbrett att det går att likställa med en pandemi.

En av tre kvinnor i världen uppger att de någon gång under sin livstid har blivit utsatta för sexuellt eller fysiskt våld. Dessutom händer det ofta i hemmet av en partner eller nära anhörig.

Annons

Vi Socialdemokrater har bestämt oss för att göra allt vi kan för att stärka kvinnors rättigheter i Europa. Därför har vi under den här mandatperioden jobbat aktivt för att Europaparlamentet ska ta ställning mot våldet.

Att efterfrågan på prostitution ska minska, att sexuella trakasserier ska upphöra och att Istanbulkonventionen ska bli verklighet är bara några exempel på beslut som Europaparlamentet tagit under mandatperioden och där vi socialdemokrater haft drivande roller.

I detta nu pågår också förhandlingar för en ny lagstiftning rörande mäns våld mot kvinnor där Evin Incir är chefsförhandlare. Det som är gemensamt för alla de förhandlingar vi deltagit i under mandatperioden är hur högern ständigt försöker urvattna innehållet och kompromisserna.

Vi vill mer än vad Europaparlamentet vill och vi vill att de beslut som tagits går från ord till handling.

Varje vecka mördas 50 kvinnor i Europa till följd av våld i nära relationer. År 2022 dödades 10 kvinnor i Sverige av en man hon en gång älskade.

Alldeles nyligen dömdes en man som mördat sin artonåriga flickvän. Mannen beskrivs som svartsjuk och kontrollerande. Några timmar innan han dödade henne googlade han: ”Hur länge sitter man häktad för grovt mord”.

Vi måste våga prata om det dödliga våldet, men för att kunna göra det behöver vi också prata om problemet i bredare termer, för det börjar inte med våld som leder till en dödlig utgång.

2021 anmäldes i Sverige 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor.

Det sker mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Trots det är mörkertalet stort, omkring 80 procent av våldet mot kvinnor tros aldrig nå en polisanmälan.

Mäns våld mot kvinnor är vidrigt och oacceptabelt, men tyvärr inte ovanligt och idag har minst en fjärdedel av alla kvinnor i Sverige upplevt våld i en nära relation.

Annons

Vi behöver säkerställa att brott mot kvinnor tas på allvar och att rättssystemet fungerar som det ska.

Att det finns brister i rättssystemet rådet det inget tvivel om när domar som snippa-domen kan gå igenom i två domstolsinstanser innan högsta domstolen väljer att upphäva domen.

Hela kedjan i rättssystemet behöver rustas upp ytterligare. Det handlar om allt ifrån skyddade boenden, utredningsresurser till polisen, stöd och skydd genom hela rättsprocessen och lagföring.

Att säga att mäns våld mot kvinnor är ett av våra mest utbredda samhällsproblem är ingen överdrift. För att förändra det behöver frågan upp på den politiska dagordningen. Vi gör allt vi kan i de förhandlingar vi deltar i för att stärka skyddet för miljontals kvinnor runt om i Europa.

Däremot kan vi inte göra allt på egen hand. Även den svenska regeringen behöver ta sitt ansvar för att övertyga sina kollegor i de andra medlemsländerna att aktivt rösta för rapporter och lagstiftningar som hade stärkt arbetet för mäns våld mot kvinnor.

”Mäns våld mot kvinnor är vidrigt och oacceptabelt, men tyvärr inte ovanligt och idag har minst en fjärdedel av alla kvinnor i Sverige upplevt våld i en nära relation.”
Helene Fritzon, Evin Incir och Carina Ohlsson, Europaparlamentariker, Socialdemokraterna

Alla måste ta sitt ansvar om vi ska få ett stopp på det fruktansvärda våldet som drabbar kvinnor varje dag runt om i hela världen.

Helene Fritzon (S), Europaparlamentariker

Evin Incir (S), Europaparlamentariker

Carina Ohlsson (S), Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons