Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Ta jobben i Blekinge på allvar

I Blekinge uppgick matchningsgapet till 3,9 under det andra kvartalet 2022 – för varje ledigt jobb i länet fanns det 3,9 arbetssökande.
Blekinge • Publicerad 13 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler i jobb, det är vad som behövs.
Fler i jobb, det är vad som behövs.Foto: Hasse Holmberg/TT

Trots det har Blekinges arbetsgivare problem med rekryteringen. Enligt en undersökning av ManpowerGroup uppger tre av fyra svenska arbetsgivare att det är svårt att hitta rätt kompetens.

En välfungerande ekonomi och arbetsmarknad är grundläggande för att lösa många av de problem som Sverige står inför – nästan oavsett valfråga. Jobben är centrala för både integration och ekonomi, och en förutsättning för att skolan och sjukvården ska gå runt. I tider med hög inflation och ekonomisk osäkerhet är det särskilt viktigt för både samhället och individen att vi satsar mer på att minska gapet mellan arbetssökande och de företag som lider av kompetensbrist.

Annons

Ändå lyste frågan om sysselsättning med sin frånvaro i valrörelsen. Vikten av kompetensutveckling och att arbeta med matchning i kommunerna borde varit en viktig fråga både för arbetsgivare och arbetstagare, men inte minst för Blekinges politiker.

Med rätt insatser går det nämligen att minska matchningsgapet. Det är ofta så att kompetensen redan finns, men att något brister i matchningen mellan företag och individ. Då kan den arbetssökande få hjälp att förmedla sina kunskaper, medan företagen kan få hjälp att leta där kompetensen faktiskt finns.

Det är angeläget för hela samhället, men inte minst för individen, att de som kan och vill jobba ska få jobba.

”För att sätta fler Blekingebor i arbete, och för att hjälpa Blekinges företag att hitta rätt kompetens, är det nu viktigt att politikerna prioriterar jobbfrågan i högre grad än tidigare.”
Lena Molin, Manpower Matchning

För att sätta fler Blekingebor i arbete, och för att hjälpa Blekinges företag att hitta rätt kompetens, är det nu viktigt att politikerna prioriterar jobbfrågan i högre grad än tidigare. Det krävs kraftfulla åtgärder under den nya mandatperioden, inte minst för att mildra den förutspådda lågkonjunkturen.

Därför bör våra beslutsfattare arbeta för att höja anslagen och möjliggöra en ökad takt för inköp av matchningstjänster, både i Blekinge och resten av landet. Det finns mycket större kapacitet än vad som används i dag.

För en stark arbetsmarknad i Blekinge behövs krafttag från politikerna. Låt oss inte vänta längre.

Lena Molin, Operativ chef för Manpower Matchning

Annons
Annons
Annons
Annons