Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Till alla Karlshamnsbor

Till alla Karlshamnsbor!
Blekinge • Publicerad 18 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Morgan Bengtsson (S) och Rolf Jönsson (C), Olofström har en fråga till Karlshamnsborna.
Morgan Bengtsson (S) och Rolf Jönsson (C), Olofström har en fråga till Karlshamnsborna.Foto: Gunnel Persson

Vet ni om att ”ni” begärt utträde från det gemensamma räddningstjänsten Blekinge väst (Karlshamn, Olofström och Sölvesborg) och står helt ensamma med att bygga en ny brandstation för över 150 miljoner kronor?

Vi och Olofströms kommun har från början varit tydliga med att kvarstå i Räddningstjänsten i Västra Blekinge och jobba för ett gemensamt Blekingeförbund på sikt.

Annons

Vi har ställt fråga efter fråga till Karlshamns styrande utan svar. Hur tänker Karlshamns kommun framledes?

Varför vill man inte samarbeta? Varför, i ekonomisk tuffa tider, själv ta kostnader som kan delas med fler kommuner?

Varför vill man inte satsa på Blekinge som helhet och hjälpas åt över gränserna?

En fråga ha uppkommit om att skapa ett nytt kommunalförbund med Blekinges samtliga kommuner samt tre småländska.

Ja, tanken var sådan från Karlshamn och Ronneby, men den utredningen visade inte mycket som skulle bli så mycket bättre för de allra flesta kommunerna och för dess invånare.

Att sitta i Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge och bestämma saker om exempelvis Kyrkhult, Svängsta och Mjällby tycker vi inte är en stark organisation med Blekinge i fokus.

Många frågor kvarstod, allt för många. Tankarna får dock leva kvar, men är i nuläget inte aktuella. Inriktningen från vår sida vid ett möte med Blekinge Väst för över 2½ år sedan var klar och tydlig.

Vi har två välfungerande förbund i Blekinge, ett i västra och ett i östra Blekinge, men båda behöver bli ännu större och starkare i framtiden.

Hur skulle det se ut att slå ihop de båda räddningsförbunden som finns i Blekinge till ett? Dessa förbund både samverkar och samarbetar väldigt mycket och bra redan idag.

Från detta möte står det klart och tydligt i protokollet att samtliga västra kommuner är överens. Tyvärr hände därefter en del på vägen och utanför vår vetskap.

Annons

Att Räddningsförbundet i Östra Kronoberg kom med på kartan var för oss en överraskning. I vilka forum fördes det samtalet? Vem bestämde att de skulle ingå i diskussionerna?

Men det kan säkert de ledande i Karlshamn eller i Ronneby svara på.

”Vi tycker att det är otroligt viktigt att släppa prestigen och i stället samverka och samarbeta i viktiga frågor, men framför allt se till alla Blekingeinvånarnas bästa!”
Morgan Bengtsson, socialdemokraterna, och Rolf Jönsson, centerpartiet

Vi tycker att det är otroligt viktigt att släppa prestigen och i stället samverka och samarbeta i viktiga frågor, men framför allt se till alla Blekingeinvånarnas bästa!

Morgan Bengtsson (S), Kommunalråd Olofströms kommun

Rolf Jönsson (C), Vice Kommunalråd Olofströms kommun

Annons
Annons
Annons
Annons