Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Ukraina slåss också för oss

Förra veckan var vi många runt om i Sverige som stod enade för att gemensamt, med kraft och avsky, manifestera mot Putins och Rysslands aggressiva invasion av Ukraina.
Ukraina • Publicerad 2 mars 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Camilla Brunsberg, moderaterna: Slava Ukraini!
Camilla Brunsberg, moderaterna: Slava Ukraini!Foto: Christian Dahlgren

Många måndagar, genom tiderna, har Blekingebor samlats på bland annat Klaipedaplatsen för att gemensamt stå upp mot kommunismens förtryck. Historien upprepar sig och Putin har återupptagit arvet från Stalin. För drygt ett år sedan kulminerade detta i ett blixtkrig mot Ukraina.

Ukraina har betalat ett högt pris. 100 000 soldater uppskattas vara skadade eller döda. För att citera Churchill: ”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”.

Annons

För ett tag sedan träffade jag, tillsammans med andra ledamöter från försvarsutskottet, en delegation från Ukraina. Det var ett starkt möte, som berörde mig på djupet. Delegationens budskap till oss kunde man läsa om i nationell media: Det är ont om tid att få vapen till Ukraina från resten av världen.

Vi är självklart oändligt tacksamma för den försvarsvilja som finns hos det ukrainska folket. Jag är stolt över att vi har fattat beslut efter beslut i riksdagen om militärt stöd till Ukraina. Sista stödpaketet innehåller stridsvagnar och luftvärnssystem. Sveriges militära och humanitära stöd till Ukraina ska vi alla vara stolta över och vi moderater utesluter inte någonting, i form av militärt stöd i framtiden.

”Sveriges militära och humanitära stöd till Ukraina ska vi alla vara stolta över och vi moderater utesluter inte någonting, i form av militärt stöd i framtiden.”
Camilla Brunsberg

Sverige tillsätter nu en ad hoc-grupp tillsammans med andra länder. Syftet med gruppen är att analysera de juridiska förutsättningarna för att kunna använda frysta tillgångar från ryssar. Sådana tillgångar skulle kunna användas för att återuppbygga Ukraina efter krigets förödelse, och när den ryska ockupationsmakten har kastats ut ur landet.

Efter månader av diskussioner, där Sverige har varit pådrivande, har nu alla EU:s ledare ställt sig bakom beslutet att inrätta ett internationellt centrum i Haag för att utreda det ryska aggressionsbrottet. Ryska soldater ägnar sig åt grov krigsförbrytelse genom att de torterar och våldtar.

Media rapporterar om fruktansvärda övergrepp och ryska soldater stjäl ukrainska barn och för dem till Ryssland. En helt ofattbar grymhet. De här människorna, som begår dessa grymheter, måste ställas inför rätta. Om det ska vara vid hybriddomstolar, genom att använda Haag eller genom att använda en separat tribunal får framtiden utvisa.

Ryssland kommer att fortsätta att utgöra ett hot för den europeiska säkerheten under överskådlig framtid. Därför är vi fast beslutna om att så snabbt som möjligt fullborda vår väg in i Nato.

Min appell förra veckan på Klaipedaplatsen gick till att hedra de ukrainare, som lider, strider och offrar sig för vår skull. Ukrainarna slåss inte bara för sin sak. De slåss för vår frihet. För vår frihet i Europa. För flera andra länders frihet. Därför är vårt stöd orubbligt.

Slava Ukraini.

Camilla Brunsberg, moderat riksdagsledamot, Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons