Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Utbildningsgrad en politisk vattendelare

Polisledningen, polisfacket, lagrådet och forskningen tar avstånd från SD: s och KD:s rättspolitik. Ebba ”står upp för svensk polis” oavsett att svensk polis ber henne sätta sig ned!
Utbildning • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utbildningsgrad är en viktig vattendelare i politiken. Bild: Lunds Universitet.
Utbildningsgrad är en viktig vattendelare i politiken. Bild: Lunds Universitet.Foto: Joakim Stierna/Arkiv

Snart sagt alla medier skakar på huvudet åt Ebba Busch efter debatterna om Paludans sammankomster! Hennes anhängare är obekymrade om allt detta tenderar mot fanatism och personkult och är mycket konfronterande. Ändå ger justitieministerkandidaten Johan Forsell (M) stöd till sina tänkta samarbetspartners (Expressen, 27 april), något som partiledaren redan gett uttryck för.

Dessa konstigheter har förklaringar i utbildningsnivå.

Annons

SD: s väljare har lägst utbildning och få av dom har högre utbildning. Sedan 2020 har SD: s stöd bland väljare med förgymnasial utbildning gått från 7 till 27 % (SCB). Att KD har stöd från den gruppen är mindre bekant, men de har väljare över hela bredden och har krokat arm med SD. Ny forskning visar att högutbildade länge har rört sig vänsterut mot kulturella värderingar medan lågutbildade rört sig motsatt åt det konservativa (Dagens Arena, 23 augusti, 2021), och sambandet mellan utbildningsnivå och partisympati växer (Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgs universitet).

Ju högre utbildning desto mer tolerant, vidsynt och positiv till internationalisering och kultur. ”De högutbildade ser möjligheter där lågutbildade ser hot” (Ekengren Oscarsson, Polarisering i Sverige, 2021).

Polariseringen ökar och tydliggörs i debatten runt Paludans sammankomster. Aggressiv retorik om hårda tag förespråkas från anhängare och företrädare hos högerpartierna, baserat på förenklingar, felaktigheter och populism som fungerar hos de som saknar det kritiska tänkande en längre universitetsresa medför, och som har snabbt till enkla lösningar som passar den egna föreställningen. Partierna på högerkanten exploaterar detta på samma sätt som i USA där polariseringen är enorm mellan demokrater (de universitetsutbildade) och republikaner (som saknar sådan utbildning).

”Aggressiv retorik om hårda tag förespråkas från anhängare och företrädare hos högerpartierna, baserat på förenklingar, felaktigheter och populism som fungerar hos de som saknar det kritiska tänkande en längre universitetsresa medför, och som har snabbt till enkla lösningar som passar den egna föreställningen.”
Peter Östling

Partierna med de högst utbildade väljarna kan vara på väg ut; MP och L. De saknar stöd från lågutbildade. Inom hela väljarbasen av högre utbildade (tre års eftergymnasial utbildning) så har moderaterna och socialdemokraterna en viss särställning. När det gäller de lägst utbildade väljarna så är det istället S och SD som är störst, M har en femtedel av dessa. KD: s väljare är i lika hög utsträckning låg- eller högutbildade.

Akademisk utbildning gör inte folk till intellektuella. Men utbildningsgrad är samma vattendelare mellan nationalistisk traditionalism och humanistisk socialliberalism som den varit mellan gudstro och ateism (SOM-institutet, Regntunga skyar, 2020). Det har aldrig varit så tydligt som nu och det kommer att prägla valrörelsen, där konstruerade narrativ med halmgubbar och döda katter (Sydöstran, 26 april, Den döda kattens strategi) kommer att hagla för att locka de väljare som enklast låter sig köpas, de med lägre utbildning.

Högern har rätt många av dessa, men de behöver flera - det är precis det vi ser just nu!

Peter Östling

Annons
Annons
Annons
Annons