Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Välkommen till Blekinge, Pål Jonson!

Idag kommer Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) till Blekinge på besök. Vi vill hälsa honom varmt välkommen till vårt vackra län!
Blekinge • Publicerad 20 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Välkommen försvarsministern!
Välkommen försvarsministern!Foto: Henrik Montgomery/TT

Här i Blekinge kan man finna attraktiva livsmiljöer och har nära till både stad, landsbygd, hav och skog nästan vart man än bor.

Vi är mycket stolta över vårt län och det diversifierade näringsliv som finns här med många småföretagare, statliga verk, industri och kreativa näringar i en bra mix.

Annons

Och inte minst är vi stolta över att vi är ett län med tunga försvarsgrenar och försvarsindustri i världsklass.

Vi är nöjda med de satsningar som regeringen tillsammans med oppositionen kommit överens om vad gäller försvars- och säkerhetspolitiken. Det är viktigt för Sverige och viktigt för Blekinge med långsiktiga och hållbara förutsättningar.

Men vi vill att ministern förstår hur det ser ut för välfärdsarbetarna i Blekinge. Och vi hoppas förstås att han under sitt Blekingebesök passar på att besöka barn- ungdomspsykiatrin, en Folkhögskola, ett studieförbund och varför inte ett äldreboende.

Vi har korta avstånd här i Blekinge så det går att ordna på samma dag.

På samma sätt som hushållens ekonomi har drabbats av höjda räntor, inflation och kostnader för drivmedel så behövs det rejäla tillskott för att rädda Sveriges välfärd.

Redan under det här året har Pål Jonsons regering stramat år välfärdens finansiering och vad vi förstår ska regeringen enbart skjuta till 10 miljarder i generella statsbidrag i nästa års budget.

Det täcker knappt inflationen och det får enorma konsekvenser. Bara för att bibehålla nuvarande nivå i välfärden behövs 28 miljarder för nästa år.

Om regeringen enbart skjuter till en tredjedel innebär det att skolklasser blir större, villkoren för personalen i hemtjänsten sämre och belastningen för personalen i sjukvården ännu tyngre. Det är ett välfärdssvek.

”Om regeringen enbart skjuter till en tredjedel innebär det att skolklasser blir större, villkoren för personalen i hemtjänsten sämre och belastningen för personalen i sjukvården ännu tyngre. Det är ett välfärdssvek.”
Heléne Björklund och Christina Mattisson, socialdemokraterna, Blekinge

I Blekinge så beräknas enbart sjukvården i år att gå back med nästan 370 miljoner.

Med regeringens ökade statsbidrag får man bar täckning för en bråkdel av kostnaderna. Alla kan räkna ut att den ekvationen inte håller. Underskottet motsvarar pengar för att finansiera hela akutverksamheten och barnkliniken.

Annons

Detta samtidigt som SD-regeringen vill slå sönder hela folkbildningen, något som har stor betydelse för civilsamhällets roll i totalförsvaret. Och för människors möjlighet till bildning och utbildning.

Vi behöver en regering som prioriterar välfärden framför att ta bort plastpåseskatter och sänka skatten för höginkomsttagare.

Är det något som vi vill att Pål Jonson tar med sig ifrån sitt Blekingebesök så är det en förståelse för hur stora behoven är inom välfärden och hur lite hans regering gör.

Heléne Björklund (S), Ordförande för S i Blekinge och riksdagsledamot i Försvarsutskottet

Christina Mattisson (S) Oppositionsråd Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons