Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Visionen om e-hälsa går förlorad

Många av Sveriges regioner har fortfarande kvar it-system från 1980-talet.
Regionerna • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukvårdens it-system behöver uppdateras.
Sjukvårdens it-system behöver uppdateras.Foto: Filip Sjöfors

Många av Sveriges regioner har fortfarande kvar it-system från 1980-talet. Det låter otroligt, men bekräftas av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Dessa gamla it-system kan inte kopplas ihop med den moderna teknik som idag finns utvecklad, såsom larm, sensorer och robotar. Regionerna får då självfallet svårt att uppgradera och effektivisera vården och Sverige kommer långt ifrån att vara världsbäst på e-hälsa.

Annons

Tekniskt är det fullt möjligt att förnya alla systemen i Sverige och enligt SKR det skulle kosta runt fyra miljarder kronor. Det handlar dels om nya system, dels om kunskap och strategier för att använda dem.

Regeringen har med sin vision skapat en förhoppning att regionerna nu ska genomföra en modern digitalisering av vården. Det behöver avsättas medel för att byta ut de över 30 år gamla it-systemen och driva på arbetet för en modernisering och effektivisering av vården. Problemet är att hos regionerna ligger inte detta överst i priolistan när de akuta vårdbehoven pockar på varje dag.

”Det behöver avsättas medel för att byta ut de över 30 år gamla it-systemen och driva på arbetet för en modernisering och effektivisering av vården.”
Anders Segerström, iZafe

Vinnarna på en digitalisering är inte minst äldre personer som skulle få en enorm förbättring av såväl säkerhet som livskvalitet genom nya moderna verktyg. Ett tydligt exempel är felmedicineringar.

Orsaken till att personer över 80 år söker akut vård är ofta just felmedicinering. Ofta vårdas patienten flera dygn på sjukhus för att sedan flyttas till ett omsorgsboende - eftersom felmedicineringen uppfattas som ett tecken på att personen inte klarar sig själv. Med digitala hjälpmedel skulle de inte belasta vården och fler skulle kunna bo kvar hemma.

Mot bakgrund av att antalet personer i Sverige över 80 år ökar med 50 procent mellan år 2017 och 2027 skulle en digitalisering av vården därför, förutom ökad vårdkvalitet, även bli en enorm besparing för samhället. Enligt en studie från Göteborgs universitet kostar felmedicineringar det svenska samhället minst 20 miljarder per år.

Regeringens vision om att Sverige ska vara världsledande på e-hälsa är rätt tänkt och visar på en god ambition. Men den är nu på väg att gå om intet. I regionerna har uppgraderingen inte varit prioriterad. Det uppfattas som en dyr investering och ett svårmotiverat projekt ute i verksamheterna. Resultatet blir därför att ingenting händer.

Vackra ord betyder inte mycket om de sedan begravs i vårdens verklighet.

Anders Segerström, vd iZafe

Annons
Annons
Annons
Annons