Ett år sedan massakern i Odessa

Ulf Bjerén ,
2 maj 2014 massakrerades och innebrändes ett femtiotal människor i Fackföreningarnas hus i Odessa, skriver Ulf Bjerén.
Foto:Sergei Poliakov
2 maj 2014 massakrerades och innebrändes ett femtiotal människor i Fackföreningarnas hus i Odessa, skriver Ulf Bjerén.

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes ett femtiotal människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister.

Offren var fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för regionalt självstyre i östra Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som en ärofull milstolpe i Ukrainas historia. I västliga media tonades händelsen ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.

Men massakern var en välplanerad pogrom. Den var resultatet av samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat ledande poster, och den fascistiska Högersektorn. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de särskilt i Odessa stora demonstrationerna och tysta den antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade kuppregimens militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

Den svenska Natolobbyn använder tvärtom desinformationen och rysshetsen i media till att argumentera för att Sverige ska överge alliansfriheten och gå med i den USA-ledda krigspakten Nato.

På årsdagen 2 maj anordnades manifestationer i städer i Europa till åminnelse av massakern i Odessa. I Stockholm släpptes 50 svarta ballonger på Sergels torg som symboliserade de förlorades liv.